graan

Aardbevingen

De GBB heeft drie afzonderlijke omgevingen waarmee informatie wordt ontsloten omtrent de gaswinning en de gevolgen daarvan. De Bevingenkaart is het oudste medium waarmee de GBB in een eenvoudige kaart alle aardbevingen zichtbaar maakte over het lopende jaar. Daarna volgde het gasbevingenportaal dat werd opgevolgd door bevinggevoeld.nl: een website waarop de meeste belangrijke informatie eenvoudig wordt weergeven.

Gasbevingsportaal en ‘Bevinggevoeld’

Het gasbevingenportaal
Het gasbevingenportaal ontsluit naast kaarten ook grafieken en tabellen. De meeste informatie die op het portaal wordt ontsloten is afkomstig van derden waaronder het KNMI, NLOG en de NAM. De eerste gegevensset die ontsloten werd op het portaal was die van de gasbevingen zelf. De meest recente set is die van de Boringsgegevens. Het gasbevingenportaal en haar achterliggende services worden intensief gebruikt. Gemiddeld zijn er zo'n 400 unieke bezoekers per dag en op topdagen meer dan 15.000.

Onder "Mijn Beving" kunt u door het invoeren van uw adres heel snel en overzichtelijk zien hoeveel aardbevingen er bij u in de omgeving zijn geweest.

Het gasbevingenportaal is inmiddels ook op sociale media aangesloten. Dat wil zeggen dat iedere beving die wordt opgenomen in het portaal ook als twitterbericht wordt verzonden naar de volgers van het twitteraccount met de naam @Gasbevingenport Zo weet u direct wanneer een nieuwe beving zich heeft voorgedaan.

Figuur 1: Het gasbevingenportaal

Kaartenportaal gasbevingen en bodemdalingKlik op de afbeelding of op de volgende link om naar het gasbevingenportaal te gaan: gasbevingen

Ook is er een menuoptie (Sensordata) in het gasbevingenportaal waarmee de sensoren in gemeentehuizen en die van StabiAlert kunnen worden uitgelezen. Hieronder een voorbeeld van de weergave van zes StabiAlert sensoren die momenteel actief zijn.


Figuur 2: De bevingenkaart


Figuur 3: Sensordata

Kaartenportaal gasbevingen en bodemdaling stabialertKlik op de afbeelding of op de volgende link om naar het gasbevingenportaal te gaan: gasbevingen

Het derde en laatste medium is de website bevinggevoeld.nl. Hier wordt op eenvoudige wijze de meest van belang zijnde informatie gecommuniceerd. Dit als tegenhanger van het complexere gasbevingenportaal. Via bevinggevoeld.nl kun je een overzicht krijgen van de meest relevante aardbevingendata nabij je eigen adres (menu: Mijn bevingen) en zelf een beving te melden. Na een melding wordt deze op de kaart gezet en  levert dit een beter beeld op van de mate waarin en waarop bepaalde bevingen werkelijk gevoeld zijn (intensiteitsbepaling).

Figuur 4: bevinggevoeld.nl

Bevinggevoeld.nlKlik op de afbeelding of op de volgende link om naar bevinggevoeld.nl te gaan: bevinggevoeld.nl

IBAN rekeningnummer
NL50 RABO 0153 1650 65
t.n.v. "Groninger Bodem Beweging"
s.v.p onder vermelding waarvoor bestemd.

deel deze pagina