10 jaar GBB! Vereniging van trotse mensen

10 jaar GBB! Vereniging van trotse mensen

Het is 6 november 2019 tien jaar geleden dat de Groninger Bodem Beweging werd opgericht. 28 februari ’19 komt onze 10e GBB-krant uit. In dit stuk alvast een voorproefje.

Slider 10jaar contouren

Waarom is de GBB opgericht?
Ook als je nog geen lid bent, heb je vast wel eens van de Groninger Bodem Beweging, oftewel de GBB, gehoord. Wellicht ben je op de een of andere manier wel getroffen door de gaswinning en ligt je dossier nog open en in de wachtstand. Of je bent gecompenseerd en is je dossier gesloten. Het kan zijn dat de gevolgen van de gaswinning tot nu toe zelfs aan jouw huis voorbij zijn gegaan.

Je kent in je eigen omgeving ongetwijfeld mensen die te maken hebben met de gevolgen van die gaswinning. Mensen die veroordeeld zijn om te blijven wonen in een onverkoopbaar huis. Of mensen die gekweld worden door een voortdurend gevoel van onveiligheid, of die daadwerkelijk niet veilig meer wonen. Wel eens gehoord van wanhopige mensen waarbij de schades keer op keer weer terugkeren, of die gebukt gaan onder gekmakende wachttijden om alles weer gerepareerd te krijgen? Zoveel misère! Je kent ze vast wel; die buur, kennis of familielid die, luid of stil, zichtbaar emotioneel geraakt is over wat hem, of haar, of het gezin allemaal is overkomen.

Het kan zijn dat de toestand waarin Groninger verkeerd in het gasdossier jou zelf raakt, zonder dat je direct last hebt van de gevolgen van die gaswinning. Dat je geïrriteerd – of zelfs mateloos boos – bent over de wijze waarop een bedrijf als NAM (Shell), maar ook jouw eigen overheid met dit gebied en haar bewoners omgaat.

Weet dan dat de GBB de Groningers de laatste 10 jaar met raad en daad heeft bijgestaan en dat de GBB-organisatie genoeg (alternatieve) energie heeft om dat nog eens een decennium te doen. GBB-oprichter en voorzitter Jelle van der Knoop wist in 2009 al – dus ver voor de beving van Huizinge! – dat dit een strijd van de lange adem zou worden. Een strijd die op vele fronten moet worden gevoerd. Want de belangen, en dus de tegenwerkingen, van een multinational als Shell en onze Hollandse overheid, zijn enorm. Maar wij zijn de trotse, vastberaden bewoners van het Groningerland; ons thuis! En wij accepteren niet dat wij, vanwege het commercieel belang van een multinational, óf door het wanbeleid van de overheid, over de kling worden gejaagd.

Wat doet de GBB?
Hieronder zie je een ´infographic’, oftewel een overzicht van wat de GBB zoal teweegbracht, organiseerde, steunde en bereikt heeft in 2018. Meer weten? Kijk bij “wat doet de GBB”. Onze druk, onze inhoudelijke kennis en onze ervaring heeft ervoor gezorgd dat minister Wiebes niet anders kon dan te stellen dat hij de gaswinning zo snel mogelijk moet stoppen (nog niet snel genoeg volgens ons!).

Bewoners centraal stellen
Door onze inzet is bijvoorbeeld een schadeprotocol meer in dienst komen te staan van de gedupeerde bewoners. En aan allerlei overlegtafels liet en laat de GBB steeds weer de stem van de bewoner ferm doorklinken, terwijl de GBB tegelijkertijd via de rechter de NAM strafrechtelijk laat vervolgen en ondertussen poogt om minister Wiebes te dwingen om écht rekening te gaan houden met de veiligheid van ons Groningers. En zo er zijn nog veel meer zaken die wij voor en achter de schermen ondernemen om de Groninger gedupeerden – en dat zijn we feitelijk allemaal – te dienen. En zoals je weet, maakt ‘omvang’ best uit.

Al 10 jaar is GBB de grootste belangenvereniging van Groningen

Met zo’n 4000 leden zijn we de grootste vereniging van Groningen. En we weten dat we vele sympathisanten hebben. Niet voor niets liepen vorig jaar januari bijna 12.000 betogers mee met de door ons georganiseerde fakkeloptocht in de stad Groningen. Misschien dat jij daar ook liep..? Daarom een oproep aan alle sympathisanten van de GBB: word lid van onze vereniging. Je kunt daarmee voor slechts 10 euro per jaar (nog geen euro per maand….) de GBB en jezelf een nog krachtiger stem geven. Alle individuele leden tezamen maken de vuist groter en krachtiger naar die partijen die een ware bedreiging vormen voor het voortbestaan van Groningen.

Het is dan ook vanzelfsprekend dat in ons 10-jarig jubileumlogo die krachtige vuist prijkt.

Help je buur, kennis of familie. Help jezelf! Help ons. Word lid van de GBB!

Alvast bedankt.

infographic groninger bodem beweging gbb 10 jaar

Gebruik ons speciale jubileumlogo onder je emailhandtekening of via social media:

10 jaar GBB logo