Aardbeving bij Limburg niet vergelijkbaar met de bevingen door gaswinning

Op donderdag 8 september j.l heeft zich in Duitsland vlak over de grens van Noord-Limburg een aardbeving voorgedaan. In grote delen van Zuidoost-Nederland werd deze beving gevoeld. De beving had een kracht van 4.5 op de schaal van Richter.

De oorzaak van deze beving is een natuurlijke verschuiving langs een breuklijn in de ondergrond. Deze beving heeft dus niets te maken met menselijke activiteiten zoals gaswinning of mijnbouw, en vind in Zuid-Nederland wel vaker plaats. in 1992 was er nabij Roermond een natuurlijke (of tektonische) beving met een kracht van 5.8 wat redeljjk veel schade heeft veroorzaakt.

De diepte waar deze bevingen plaatshebben is aanzienlijk groter dan die t.g.v. de gaswinning in Noord-Nederland. Deze beving bij Limburg vond plaats op een diepte van 7km. Dit wordt door deskundigen al ondiep genoemd (zoals dhr. B. Dost van het KNMI noemde in het NOS-Journaal) en kan meer schade tot gevolg hebben. Gewoonlijk vinden dit soort bevingen plaats op 15-20 km diepte.

De bevingen t.g.v. gaswinning vinden plaats op een diepte van slechts 3 km. Dit heeft dan ook een heel andere efffect of intensiteit aan het aardoppervlak en kan bij een relatief lage kracht op de schaal van Richter (2.5-3.9) al wel tot schade leiden.