Zonder hulp van haar werkgever was Astrid Lambeck vermoedelijk in de schuldsanering terecht gekomen. Nu kon ze een betalingsregeling aangaan om de restschuld van haar hypotheek af te lossen. Sinds een jaar is ze gelukkig schuldenvrij. Maar de voorwaarden van de waardedalingsregeling van het IMG zijn als zout in een open wond. Astrid komt niet in aanmerking, omdat ze in 2014 noodgedwongen akkoord is gegaan met de magere vergoeding van de NAM.
“In 2012 lagen mijn ex-man en ik in scheiding. We wilden het huis verkopen; daar blijven wonen was voor geen van beiden een optie. Helaas zat het ons erg tegen. Het huis is pas 2,5 jaar later noodgedwongen verkocht voor bijna een ton onder de waarde. Dit had te maken met het ongunstige imago van het aardbevingsgebied. Het huis van de buren stond gedurende de verkoop bijvoorbeeld in de steigers vanwege schadeherstel.”
“We deden een aanvraag voor de compensatie van de waardedaling bij de NAM. Naïef als ik was, dacht ik dat er een substantieel deel vergoed zou worden. Maar dat was absoluut niet het geval. Het aanbod was een druppel op de gloeiende plaat. Ze boden slechts een paar duizend euro. We waren het daar dus ook niet mee eens. De NAM bood de mogelijkheid om mee te doen aan een driedeskundigentaxatie. We konden zelf een makelaar kiezen, de NAM koos een makelaar en gezamenlijk kozen zij een derde partij. Maar het was schijnonpartijdigheid: we kregen een voorkeurslijstje met gekwalificeerde makelaars en de rekening van de drie meewerkende makelaars werd betaald door de NAM. Ik had mijn eigen makelaar ook gevraagd, hij wilde wel maar dat mocht niet.”
“Met de rug tegen de muur ben ik akkoord gegaan met het uiteindelijke aanbod van de NAM. Dat was nog steeds ver onder de werkelijke waardedaling. Dit verder aanvechten in een rechtszaak, was geen reële optie; naast dat dat tijd en geld kost, zou ik dan ook nog langer met mijn ex-man moeten samenwerken. Je wilt er op een gegeven moment een streep onder zetten. Bovendien raadde mijn makelaar het sterk af: de kans dat je zo’n rechtszaak wint is minimaal. Dus ik heb getekend. Je had destijds ook geen zicht op een andere (en betere) regeling.”
“Toen ik hoorde van de waardedalingsregeling van het IMG dacht ik: eindelijk gerechtigheid! Het is namelijk een prima bedrag dat nu geboden wordt. Als we dat toen hadden ontvangen had dat echt een verschil gemaakt. Alle gedoe en de nasleep ervan heeft al die jaren op de achtergrond gesluimerd en stress opgeleverd. Nu voelt het alsof ik gestraft ben voor het feit dat ik toen mijn huis heb moeten verkopen. Het is zo onrechtvaardig. Ik hoop echt op een coulanceregeling.”
Dit artikel verscheen ook in de 16e GBB krant van maart 2021