Bevingen bereiken de stad

Vandaag om 13:42 uur was er een beving van kracht 2.8 op de schaal van Richter nabij Ten Boer. De trillingen waren vooral te merken in de stad en in Bedum, Winsum en Aduard. Nog niet eerder was er zo’n krachtige beving in de buurt van de stad Groningen. Stadhuis en Provinciehuis schudden door elkaar getuigden ambtenaren. Burgemeester Vreeman vraagt zich op Oog radio af hoe je de gebouwen in de stad zou kunnen verstevigen. Gezien de ervaringen met de kerkgebouwen in Noord-Oost Groningen, doet men er goed aan de Martinitoren grondig op scheuren te inspecteren. Hoge gebouwen blijken veel kwetsbaarder te zijn voor aardbevingen.

In Loppersum en omgeving worden bewoners door Arup, het bedrijf dat zich in opdracht van de NAM bezighoudt met het verstevigen van woningen, op dit moment gesommeerd hun schoorstenen in te korten. Voor de landschapsbepalende boerderijen doen plannen de ronde om de muren van alle schuren af te breken en met sterker materiaal weer op te bouwen. Na twee jaar na de beving van Huizinge is niet meer dan een handjevol ‘schrijnende gevallen’ aangepakt. In wat voor land leven we eigenlijk?!

Minister Kamp noemt al dit alles een ‘fact of life’. Met een ‘fact of life’ druk je zaken uit die je niet kunt veranderen, die nu eenmaal zijn omdat ze zo zijn. Zo kijkt Kamp dus tegen de gevolgen van de gaswinning aan, waarvan hij zegt en besluit dat die door moet gaan. Medio oktober neemt hij zijn definitieve gasbesluit; zijn opmerking laat weinig ruimte over voor verrassingen.

Het wordt tijd dat ook de stadjers zich wat drukker gaan maken: de Ommelanders zijn geleidelijk aan de aardbevingen ingerommeld. Nu deze de stad beginnen te treffen is nu het moment voor de stadjers om een duidelijk ‘stop’ te laten horen!

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging