Een inhoudelijke mislukking voor Groningen!
De premier kwam, zag en overwon. Niet bij de GBB. Wel bij vele anderen indien wij de regionale media mogen geloven. Hoewel we respect hebben voor de wijze waarop hij deed aan ‘spitsroeden lopen’ in Appingedam, zijn we inhoudelijk niet onder de indruk van zijn inbreng. Integendeel.
Velen stond hij te woord en dat met de van hem bekende flair, gebaseerd op zijn indrukwekkende communicatieve vaardigheden. Maar zijn inbreng over de rol van de overheid in dit gebied m.b.t. een schadefonds,de gaswinning, schades en versterking was meer van hetzelfde.
De vooraf veel gehoorde verwachting dat de komst van Rutte iets zou opleveren, is volledig gelogenstraft.
Wat heeft de premier tegen vertegenwoordigers van de GBB gezegd? Welnu dit:
– een schadefonds, gewenst om de NAM daadwerkelijk op afstand te plaatsen en gevuld door de NAM met garantiestelling van de overheid, vindt hij niet nodig.
– een plan maken om de gaswinning naar beneden te brengen, vindt hij onzin. Dit is er in zijn ogen al. Gewoon doorgaan met pompen en nog meer pompen, dan wordt er op de duur vanzelf minder gas gewonnen. In 2030 is het gasveld dan bijna leeg en dat is de bedoeling volgens de premier.
– meer middelen om de verstevigingsoperatie voortvarender te kunnen aanpakken vindt hij niet nodig.
– een minder frustrerende inbreng van Economische Zaken (EZ) bij het ontwikkelen van het schadeprotocol vindt hij niet nodig.
– de Nationaal Coördinator los van EZ positioneren is volgens hem niet nodig. Zijn vertrouwen in EZ lijkt onbegrensd.
– extra geld , naast het NAM-geld nodig om kosten af te handelen in relatie tot de gaswinning vanuit het perspectief van de zorgplicht van de overheid, vindt geen genade bij hem.
– opheffen van de bestuurlijke spaghetti is nodig, vindt hij. Wat dat ook moge betekenen. Mogelijk een vooraankondiging van een speciale wet voor Groningen? Waarin uit een ander vaatje wordt getapt? Een soort noodwet soms voor dit gebied? Met minder rechten voor de Groningers? Niemand die het zal verbazen.
– wat ook opviel zijn de door hem veelvuldig geuite termen: snelheid en implementeren. En dan liefst menig keer achter elkaar. Slechts met enig cynisme konden we daar naar luisteren. Immers, het is juist de overheid die het ook daarbij liet afweten en nu nog.
Kortom, veel communicatie van hoog niveau maar inhoudelijk niets concreets bijgedragen. Maar dat is conform de GBB verwachtte. Van enige teleurstelling is dan ook geen sprake.
Bestuur GBB