#Blijfthuis, maar is dat wel veilig?

Een vraag waar gelukkig maar weinig Nederlanders zich mee bezig hoeven houden. Maar de 200.000 Groningers met schade aan hun huis door de gasbevingen doen dat wel.

Laten we beginnen met hoe de Nederlandse regering de handschoen opneemt in deze vreselijke coronacrisis. Een snel besluit over o.a. afstand bewaren, binnenblijven en er worden binnen een mum van tijd miljarden vrijgemaakt om ondernemers en burgers te helpen deze crisis te doorstaan. Dat doen ze daadkrachtig. Het nieuws staat louter in het teken van de coronacrisis, je zou bijna denken dat er geen ander nieuws meer is…..

Aardbevingen gaan door

Dat nieuws is er wel en het is belangrijk dat ook dit nieuws niet “verdwijnt”. Zo zijn er in maart alleen al 10 bevingen geweest, en op 17 én 22 maart zelfs 3 bevingen binnen een aantal uur! #blijfbinnen krijgt dan een heel andere lading.

De overheid grijpt tijdens de coronacrisis snel in om de gezondheid en veiligheid van burgers te waarborgen. En dat is logisch, immers het virus staat niet stil en slaat genadeloos toe. Maar de crisis in Groningen gaat ook gewoon door. Het is een sluimerende, mensonwaardige crisis. Hier is geen snelheid geboden lijkt het wel. Hier is geld en politiek gewin de belangrijkste drijfveer om niet in te grijpen om de gezondheid en veiligheid van Groningers te waarborgen. In Groningen worden bepaalde theoretische computermodelletjes losgelaten om aan te tonen of huizen veilig zijn ja of nee.

Ramp in slow motion

Elke dag lezen we cijfers van het RIVM over ziekenhuisopnames, besmettingen, aantal IC-bedden, en helaas sterfgevallen. Over Groningen zijn er ook heel wat cijfers bekend. Wist je bijvoorbeeld dat het gemiddeld aantal bevingen 107,2 per jaar is over de afgelopen vijf jaar, de teller nu in totaal op 1433 bevingen staat en dit aantal blijft oplopen? Wist je dat er meer dan 10.000 Groningers gezondheidsproblemen hebben door alle problemen rondom schadeafhandeling, en dat de onveiligheid van Groningers 10 keer groter mag zijn dan ergens anders in Nederland? En als klap op de vuurpijl, wist je dat er 70 zorgcentra onveilig zijn. Alle feiten en cijfers kun je hier vinden.

Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis, kleinkinderen mogen niet meer bij opa en oma logeren: “Het is te gevaarlijk bij opa….” Stel je eens voor, dat straks, na een aantal maanden van social distancing dat dan ook niet kan. Begrijp ons goed, de coronacrisis is verschrikkelijk, maar de crisis in Groningen is dat al jaren. Het is een ramp in slow motion. Veel Groningers zijn de stadia van ongeloof en woede al voorbij, na jaren niet gehoord te worden heerst nu uitputting en uitzichtloosheid.

De overheid heeft bewezen dat men snel kan handelen als het gaat om nationale gezondheid en veiligheid. Nu is het ook belangrijk om voor de 200.000 Groningers snel te handelen. Want het zal toch niet zo zijn dat de ene crisis een alibi gaat zijn voor de catastrofe die zich al jaren in Groningen afspeelt. Kortom het zal toch niet zo zijn dat Groningers straks dubbel worden getroffen? Blijf veilig allemaal.