“De stad Groningen is de afgelopen jaren niet getroffen door één aardbeving, maar door vijftien bevingen.

Epicentrum of nabije dorpskern ( tekst en afbeelding afkomstig RTV-Noord)

“Voorheen werden bevingen toegeschreven aan de dichtsbijzijnde dorpskern. Zo kon het dat bevingen met een epicentrum in de oostelijke stadswijken Lewenborg en de Oosterpoort werden toegekend aan Garmerwolde, Middelbert of Engelbert. Die dorpskernen liggen dichterbij dan het stadscentrum van Groningen.”

 

GBB:

KNMI blundert. Bewust of niet? Is het KNMI nog geloofwaardig?

Van sommige berichten  vraag je je echt af: hoe kan het dat jarenlang niet de juiste informatie is gegeven?  Alhoewel: het is natuurlijk niet de eerste keer in het gaswinningsdossier.

Is hierover nagedacht? Of juist niet? Of is het beleid geweest om de boel zo rustig mogelijk te  houden?

Het maakt wat impact betreft wel enig verschil of een dorp getroffen wordt door een aardbeving of dat het een stad betreft. In rest van Nederland kent men Garmerwolde, Middelbert of Engelbert niet. Maar dat alles heeft natuurlijk geen enkele rol gespeeld. Hier is slechts sprake van toename van topografische kennis? Of is het zeer slordig presenteren van data? Ook niet iets om heel blij van te worden.

Straks komt er natuurlijk weer een pga kaart van het KNMI.  Moeten we daarbij ook de meest simpele data controleren? Of bevingen wel gelokaliseerd zijn op de juiste plek? En niet geheel willekeurig ergens anders toegerekend zijn? En wat betekent dit verschuiven van epicentra voor de reeds gepubliceerde kaarten?

Wij kunnen het antwoord van het KNMI ongeveer wel bedenken: “Het heeft geen enkele invloed. Het zijn slechts detailaanpassingen” Of iets dergelijks.  Ja, ja….. Het zal wel.