Delegatie uit Zuid-Korea op bezoek bij GBB

Op woensdagmiddag 20 november kwamen acht Zuid-Koreanen in Loppersum om informatie op te halen over hoe de GBB tegen het onrecht strijdt. De Koreanen waren vier dagen in Nederland om meer te leren van de situatie hier. Zij gingen o.a. in gesprek met Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen (RUG), de NAM en dus de GBB.

In Zuid-Korea vindt zich een soortgelijke situatie plaats als eerder in Groningen. In de stad Pohang vonden twee aardbevingen plaats welke geen natuurlijke oorzaak hadden. Het bedrijf dat verantwoordelijk is, is bijna bankroet. Daarachter zit de centrale overheid. Zij weigert verantwoordelijkheid te nemen. In Pohang wonen meer dan een half miljoen mensen.

Nadat RTV Noord een radio-interview had afgenomen, opende voorzitter Jelle van der Knoop de bijeenkomst. Daarna gaf bestuurslid Coert Fossen een presentatie in het Engels over het hoe en wat van de GBB. Vervolgens gingen we met hen in gesprek over de verschillende activiteiten van de GBB.

Uit het gesprek bleek dat ze opzoek waren naar een model zoals het HRA-model. Wij gaven onze input over wat wij van het HRA-model vinden. Kortgezegd: de theorie komt niet overeen met de praktijk en de database mist cruciale informatie om correcte antwoorden te genereren. Verder zijn ze zeer benieuwd naar de waardedalingsregeling die Wiebes in januari presenteert. Ook vonden ze de oprichting van Stut-en-Steun erg interessant. Ze hebben dus veel informatie vergaard en inspiratie opgedaan voor hun eigen strijd tegen het onrecht.