Dhr. Wallage diskwalificeert NAM /CVW en de Dialoogtafel

Dhr. Wallage diskwalificeert NAM /CVW en de Dialoogtafel voor oplossen problemen aardbevingsgebied en houdt feiten onder de pet!

Dhr. Wallage, voorzitter van de Dialoogtafel, vermeldt in het interview met NPO Radio 1 van drie december 2014 dat er tienduizenden huizen verstevigd moeten worden in het aardbevingsgebied. En dat de NAM (= toekomstig Centrum voor Veilig Wonen), dit niet aan zal kunnen. Het Rijk moet de regie overnemen. In feite betoogt hij ook dat de Dialoogtafel dit probleem niet kan tackelen.

Deze nieuwsfeiten zijn voor de GBB eigenlijk oud nieuws. Immers in ons persbericht van 17 november 2014 getiteld “ het zwaard van Damocles” staat al dat de GBB signalen heeft dat: “het huizenbestand in het aardwinningsgebied grotendeels op de schop moet.”

Dat de NAM dit niet zal aankunnen blijkt reeds uit het huidige ontoereikende functioneren in deze. Waarom zal dit in de toekomt ineens beter gaan? En natuurlijk al helemaal niet als het om tienduizenden huizen gaat. Pleiten voor een Rijksdienst voor het aanpakken van het probleem in het aardbevingsgebied zoals dhr Wallage doet, heeft daarom de steun van de GBB.

Maar waar komt dat getal van tienduizenden huizen ineens vandaan? De inventarisatie van het huizenbestand gericht op aardbevingbestendigheid, is net begonnen in het centrum van het aardbevingsgebied. Dus daar kan dat getal nu nog niet vandaan komen. En blijkbaar zijn de getallen dermate betrouwbaar dat er gepleit moet worden voor een geheel andere aanpak. Wordt het niet eens tijd om transparant te zijn naar de inwoners van dit gebied? Blijkbaar zijn er gegevens bekend die nog onder de pet worden gehouden. Voor de dag ermee!

Maar ook de wens van een Rijksdienst voor het aardbevingsgebied is niet toereikend om het oorzakelijk probleem op te lossen. Dat zijn en blijven namelijk de aardbevingen. Dit probleem dient te worden aangepakt bij de oorzaak en niet alleen door de monsterachtige gevolgen proberen op te lossen.

Daarom: verminder de gaswinning tot een minimum!

Dick Kleijer
Secretaris GBB