Doe mee met de actie Fakkel voor Groningen!

In Groningen voelden we al enige tijd de spanning oplopen. En inderdaad, na circa 20 ‘lichtere’ bevingen in de afgelopen anderhalve maand was daar vannacht de zware klapper: een beving 3.2 op de schaal van richter, nabij Garrelsweer. Honderden Groningers werden wakker geschud door een doffe dreun en een rammelend huis. Tot in Stad werd de beving gevoeld. De beving bij Garrelsweer valt in het rijtje van zwaarste gasbevingen die ooit zijn waargenomen in Groningen. In het bevingsgebied werd men weer eens met de neus op de feiten gedrukt. Groningen veilig? Een rustige ondergrond? Absoluut niet! Onder veel Groningers leeft een gevoel van onveiligheid – maar dat niet alleen, deze zware beving toont aan dat het in Groningen nog altijd daadwerkelijk niet veilig is!

Ondertussen lezen we berichten over het mogelijk verder opendraaien van de gaskraan, en verloopt de versterkingsoperatie véél te traag. Zo’n 27.000 woningen in het gebied moeten beoordeeld worden op veiligheid, maar circa 8% is hiervan inmiddels afgerond. Maar ook de schade afhandeling verloopt langzaam en is onnodig ingewikkeld gemaakt. Toch zullen er na de beving van vannacht weer honderden nieuwe schademeldingen op de alsmaar grotere dossierstapel belanden.

Het probleem in Groningen is geen juridisch en/of technisch probleem, het gaat hier om het levensgenot van mensen. Zij verdienen – op z’n minst – een veilig thuis. We blijven daarom strijden voor een rechtvaardige en ruimhartige afhandeling van de gaswinningsproblematiek in Groningen. De Groninger Bodem Beweging vindt het tijd om nogmaals een signaal af te geven, en daarom vragen we bewoners in de kern van het bevingsgebied om mee te doen aan onze fakkelactie. Laten we er samen voor zorgen dat de problemen in Groningen nu eindelijk óók in Den Haag urgent worden. Het is tijd om de noodklok te luiden!

Woon je in de kern van het aardbevingsgebied? Doe mee met de fakkel voor Groningen!
Brand woensdag 17 november om klokslag 17:30 een fakkel voor je huis. Het liefst natuurlijk samen met je buren. Wij hebben de kerken in de buurt gevraagd om ons bij te staan door om half 6 de noodklok te luiden.Heb jij een fakkel voor Groningen aangestoken? Maak het kenbaar op social media door zoveel mogelijk foto’s te delen onder de hashtag #FakkelvoorGroningen.
Wil je meedoen met de actie?
Voor inwoners rondom Loppersum heeft de Groninger Bodem Beweging fakkels kunnen regelen. Ben je niet in de gelegenheid om een fakkel op te halen, of zijn ze op? Natuurlijk volstaat een kaars óf zaklamp ook! Op deze adressen kun je woensdagmiddag op de aangegeven tijden een fakkel ophalen:Hotel Spoorzicht in Loppersum – van 12:00 tot 16:00
Molenweg 11, Loppersum
De kerk in Wirdum – van 12:00 tot 16:00
Kerkeweg 24, Wirdum
Het Oude kerkje in Garrelsweer – van 12:00 tot 15:00
Stadsweg 31, Garrelsweer
Dorpshuis Bij Jacobus in Zeerijp – van 12:00 tot 16:00
Borgweg 7/9, Zeerijp
De kerk in Eenum – van 12:00 tot 16:00
IJzerbaan 14, Eenum

Woon je niet in de kern van het bevingsgebied? Wij nodigen je graag uit om ook om half 6 een kaars of fakkel voor je huis aan te steken! Hoe meer mensen er mee doen, hoe beter. Vergeet vooral niet om een foto op social media te delen onder hashtag #FakkelvoorGroningen.