Op 11 september 2015 doet de GBB, via onze advocaat Spong, aangifte tegen de NAM voor het opzettelijk vernielen van gebouwen, met het risico dat een ander in levensgevaar wordt gebracht. Het is dus een kwestie van mensenrechten. Desondanks besluit het OM de NAM niet strafrechtelijk te vervolgen. Nadat we een procedure zijn gestart bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besluit deze op 20 april 2017 dat het OM de NAM wel moet vervolgen!
In de maanden mei t/m juli 2018 zijn 14 getuigen verhoord door de Rechter-commissaris van de Rechtbank in Assen. Zij zijn allen zwaar gedupeerd door de gaswinning. In november 2018 laat het OM weten dat het onderzoek naar NAM ‘in volle gang’ is. Na de aardbeving van Westerwijtwerd liet het OM weten aan onze advocaat, mr. Spong, dat halverwege augustus besloten wordt of zij al dan niet tot vervolging van de NAM overgaan.
De beslissing wordt dan door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekeken. Het Gerechtshof maakt de uiteindelijke beslissing. Wij verwachten dat zij beslissen om de NAM te vervolgen, gezien hun eerdere besluit. Als dat zo is, dan zouden andere Groningers zich kunnen aansluiten bij de zaak en eventueel geld kunnen eisen bij de strafrechter. Maar daar zijn we nog niet. Eerst augustus maar afwachten.
De rechtszaak wordt gefinancierd middels giften via de Stichting Recht voor Groningen. De GBB heeft Recht voor Groningen opgericht om rechtszaken te kunnen voeren uit naam van gedupeerden van de mijnbouwschade (gaswinning) in Groningen.