Extra isolatiemaatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe

Woensdag 7 maart 2024 presenteerde staatssecretaris Hans Vijlbrief zijn plan voor isolatie van woningen in Groningen en Noord-Drenthe. Het gaat over twee van de maatregelen (28 en 29) uit het op 25 april 2023 gepresenteerde kabinetsmaatregelenpakket Nij begun. Er was veel te doen om de presentatie, daarom geven we hier nog een korte uitleg. 

Let op: het gaat om isolatiemaatregelen!
Het gaat hier om een subsidie voor isolatiemaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het isoleren van de muren, de vloer en het dak. Extra isolatie betekent ook dat er goede ventilatie nodig is. Noodzakelijke ventilatiemaatregelen vallen daarom ook onder de subsidie. De maatregelen die vergoed worden zijn de maatregelen van de Standaard zoals afgesproken in het Klimaatakkoord.

 De extra isolatiemaatregelen zorgen ervoor dat de woning goed genoeg is geïsoleerd om het eventueel aardgasvrij te kunnen maken. Het daadwerkelijk energieneutraal maken van je woning, zoals het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen, blijft voor je eigen rekening, of kun je soms deels bekostigen met andere subsidies, zoals de ISDE-subsidie.  

Plan voor isolatie als je huis ingrijpend versterkt wordt (maatregel 28)
Als je woning op dit moment nog niet versterkt is en als de geplande bouwtijd voor het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen vier maanden of langer is, dan val je onder de regeling voor ‘(middel)zware versterking’. 

 Je kunt dan, gelijktijdig met de versterkingswerkzaamheden, kosteloos de isolatiemaatregelen laten uitvoeren. NCG zorgt voor de uitvoering. NCG doet dit al in de praktijk, sinds de zomer van 2023.

Plan voor isolatie voor overige huizen binnen het versterkingsgebied (maatregel 29)
Als je eigenaar bent van een woning die niet (middel)zwaar versterkt hoeft te worden, maar woont in het versterkingsgebied, dan heb je eveneens recht op de volledige verduurzamingsubsidie. Dit geldt ook voor huiseigenaren van reeds versterkte woningen. De kosten voor isolatiemaatregelen worden 100% vergoed, tot een maximaal bedrag van 40.000 euro. Je moet zelf een aannemer inschakelen om het werk uit te voeren.

Hoe weet je of je in het versterkingsgebied woont?
Als je binnen het groene gebied op onderstaande kaart woont, woon je in versterkingsgebied. 

Bron: NCG/RTV Noord

Plan voor isolatie voor huizen in de Provincie Groningen en in Noord-Drenthe (maatregel 29)
Alle huiseigenaren buiten het versterkingsgebied, woonachtig in de provincie Groningen of de Drentse gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze of Noordenveld, hebben ook recht op subsidie. Zij krijgen 50% van de kosten voor isolatiemaatregelen vergoed, tot een maximaal bedrag van 20.000 euro. Ook hier moet je zelf een aannemer inschakelen om het werk uit te voeren.

Uitzondering minima
Hierop is een uitzondering: Wanneer je gezamenlijk inkomen niet meer dan 140% van het minimumloon is, dan krijg je alsnog 100% van de isolatiekosten vergoed, tot een maximum van € 40.000. 

De regeling voor maatregel 29 gaat begin 2025 in, met terugwerkende kracht tot 25 april 2023
Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kun je een subsidieaanvraag indienen. Het geld wordt ook beschikbaar gesteld met terugwerkende kracht: wie sinds 25 april 2023 kosten heeft gemaakt voor woningisolatie, kan de facturen straks opsturen om gecompenseerd te worden. Waar je de aanvraag moet indienen is nog niet bekend.

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid: Plan voor Isolatie voor Groningen en Noord-Drenthe

Wat vindt de GBB?
Veel Groningers en Noord-Drenten zullen profiteren van de regeling. Toch plaatst de GBB ook een aantal kanttekeningen, die met name gelden voor de zwaarst gedupeerden.

 Door het slechte overheidsbeleid van de afgelopen jaren lukt het maar niet om de problemen in Groningen adequaat op te lossen. Waar gedupeerden allereerst op zitten te wachten is een afgeronde versterkingsoperatie en een soepele schadeafhandeling. Dit verdient volgens de GBB alle prioriteit en bouwcapaciteit.

Bovendien kost de nieuwe regeling tijd. Bij een zware beving is een deel van de Groningse huizen nog altijd onveilig. Het Staatstoezicht op de Mijnen benadrukt daarom dat snelheid in de versterkingsoperatie belangrijk is. Dit onderstreept de GBB. De extra isolatiemaatregelen maken de versterkingsoperatie trager en nog complexer. 

 Daarnaast voorziet de GBB nieuwe verschillen. Er is een grote groep huiseigenaren die, bijvoorbeeld tijdens de al reeds voltooide versterking van hun huis, vóór 25 april 2023 zelf hebben geïnvesteerd in isolatie. Zij vallen buiten de boot en worden niet gecompenseerd. Ook kunnen nu alleen inwoners binnen het versterkingsgebied gebruik maken van de volledige vergoeding. Dat creëert nieuwe verschillen. De  Commissie Verschillen adviseerde de volledige vergoeding voor de hele provincie, om nieuwe verschillen te voorkomen.