Fakkeloptocht in protest tegen gasbesluit minister Kamp

Woensdagavond 17 december liep het GBB bestuur – en natuurlijk veel van haar leden – mee in de fakkeloptocht door het centrum van de Groningen. Samen met nog 400 andere actievoerders protesteerden wij tegen de gaswinning in de provincie en het gaswinningsbesluit dat minister Kamp eerder die dag bekendmaakte.

Groen Front sprak voorafgaand aan de fakkeloptocht en betoogde: “het onverantwoord winnen van gas wordt belangrijker gevonden dan de veiligheid van de inwoners!”.

Alle actievoerders met fakkels vertrokken van de Grote Markt en eindigden de protestmars op het provinciehuis. Veel gehoorde leuzen waren “Kamp is een Ramp” en “Gas terug Nu!”. Na een kop warme soep op deze decemberavond sprak onze bestuurder Lambert de Bont namens de Groninger Bodem Beweging dat het risico op aardbevingen met dit gaswinningsbesluit onverminderd aanwezig is.

De fakkeloptocht was een groot succes dankzij het feit dat we als Groninger actiegroepen de handen hiervoor ineen hebben geslagen: de Groninger Bodem Beweging, Schokkend Groningen, Groningen in Beweging, Grunn in Beweging, Nee NAM, Niet boren in Blijham. Milieudefensie, Groen Front en de Natuur- en Milieufederatie waren ook betrokken om gezamenlijk een niet te negeren boodschap richting politiek Den Haag zichtbaar te maken!

Hieronder nog enkele sfeerbeelden, gemaakt door fotograaf Henk Tammens.