Groningers schetsen beeld van falend systeem in GBB-krant

De 16e editie van de GBB-krant staat vol verhalen van en interviews met Groningers die, net als bij het toeslagendrama, aan het verdrinken zijn in het bureaucratische moeras van de overheid. Wat voor Groningen evenzeer geldt als bij het toeslagendrama, is dat het stelsel veel te ingewikkeld is gemaakt en een te groot beroep op de burger doet. “Het probleem is het systeem, niet de aardbevingen” stelt GZ-psycholoog Elke Meiborg dan ook terecht in een interview. De krant van de Groninger Bodem Beweging (GBB) wordt op woensdag 3 maart verspreid over 125.000 adressen in het gaswinningsgebied.

Net zoals bij het toeslagendrama, schiet de bureaucratie de menselijke maat voorbij. Daarom is deze GBB-krant ingezoomd op de mensen. Er staan dit keer geen interviews in met bestuurders of politici. De GBB-redactie laat mensen aan het woord. En Youp van ’t Hek, om het toch ook een beetje leuk en luchtig te houden.

Bestuurlijke werkelijkheid tegenover Groninger realiteit

Bestuurlijk lijkt Groningen geregeld te zijn; de Tijdelijke Wet Groningen komt eraan, er zijn gelden voor de toekomst (NPG), de parlementaire enquêtecommissie is gestart, en als klap op de vuurpijl is er een bestuursakkoord over de losse eindjes in de versterkingsoperatie. Regels en wetgeving zijn klaar, het systeem is opgezet. Maar zijn Groningers daarmee geholpen? De Groningers in de GBB-krant vertellen een ander verhaal. Alhoewel, één persoon is positief over zijn schadeafhandeling, maar geldt dat ook voor zijn buren? Groningers worden ongelijk behandeld en bewoners worden, onbedoeld, tegen elkaar opgezet.

De krant bevat, naast de vele verhalen van Groningers, ook essentiële informatie voor Groningers, bijvoorbeeld:

  • Tips voor tijdens het versterkingsproces;
  • Informatie over de waardedalingsregeling;
  • Informatie over wat Groningers van het bestuursakkoord gaan merken.

De GBB-krant is vanaf 3 maart digitaal te lezen via deze pagina of via Issuu. Daarnaast wordt de krant bij 125.000 adressen in het aardbevingsgebied verspreid.