GBB dient klacht in over politieoptreden bij Farmsum

GBB heeft op 9 oktober een klacht ingediend bij de Politie regio Noord-Nederland over het politieoptreden tijdens de actieweek van Code Rood in de laatste week van augustus. De GBB was een van de partijen die meededen aan de actie.

Drie dingen zitten de GBB hoog:

  • In de eerste plaats het politiegeweld. De GBB is van mening dat inslaan op weerloze burgers – die geen tegenstand bieden en geen bedreiging vormen –niet te rechtvaardigen en absoluut onacceptabel is.
  • In de tweede plaats het recht op demonstratie. Nederland is een rechtstaat, waarin het recht op vrije meningsuiting hoog aangeschreven staat. De overheid hoort deze rechten te waarborgen en de politie behoort burgers in de uitoefening van dat recht te faciliteren en beschermen en niet intimiderend, provocerend en escalerend op te treden en bewust en opzettelijk demonstranten tegen te werken.
  • In de derde plaats vertrouwen. Het vertrouwen in de overheid is in het gaswinningsgebied al zeer laag. De GBB ziet dit politieoptreden als contraproductief in de – toch al moeizaam verlopende – inspanningen van de overheid om het vertrouwen te herstellen.

De GBB verzoekt te oordelen dat het politieoptreden disproportioneel is geweest, het demonstratierecht en de vrijheid van meningsuiting van de GBB en haar leden heeft ingeperkt en uit te spreken dat dergelijk optreden bij toekomstige acties voorkomen moet worden.