GBB op Noorderzon met ‘Bevingsbeleving’

In het kader van ons 10-jarig bestaan organiseren wij een aantal speciale activiteiten dit jaar. Een van de activiteiten is een zeecontainervoorstelling op Noorderzon. Wij staan daar van 15 t/m 19 augustus (5 dagen) en gaan op een originele manier de bevingsproblematiek onder de aandacht brengen aan mensen die niet weten wat er met je gebeurt als je huis staat te trillen.

De voorstelling:

  • 15 t/m 19 augustus 2019
  • Zeecontainer nabij kruising Leliesingel met Kerklaan

Bevingsbeleving

‘Ik lig als verlamd in bed en hoop dat snel de zon weer opkomt. Maar tot die tijd is mijn geest de speelbal van mijn nachtmerries en ik weet niet hoe lang ik dat nog kan volhouden.’

Hoe is het om gevangen te zitten in je eigen huis? Om een drukkend gevoel van onveiligheid te ervaren? Om machteloos te wachten op een oplossing, op duidelijkheid, op een einde van deze “ramp in slow motion”? Laat je meenemen in de Virtual Reality Experience gecreëerd door beeldend kunstenaar Davey Smand en stap in het hoofd van Groningers, vlak voordat zij gaan slapen. Beleef beving.

In Groningen hebben mensen zowel fysieke (zichtbare) als mentale (onzichtbare) schade als gevolg van de gaswinning. In deze mixed-media installatie met audio, virtual reality (VR) en een letterlijke onderdompeling ervaar je het gevoel van de onzichtbare schade. Naast de “beleving van de beving” is er informatie over de impact van bodembeweging voor bewoners. Die informatie is afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen.

Davey Smand

Hij is geboren tussen de zuid-Drentse weilanden en bossen. En had als kind al levendige fantasieën: “Als kind stelde ik me altijd voor hoe het zou zijn om in een wereld te leven van ridders, prinsessen, draken en tovenaars. Niets leek me mooier dan dat. Teleurgesteld dat dit er toch niet in zit in deze dag en tijd, ben ik zelf gaan kijken hoe ik de fysieke wereld om me heen kan veranderen en vertalen. Zodat ik anderen de wereld kan laten zien en ervaren die ik als kind om mij heen had gebouwd.”

Beeldend kunstenaar Davey Smand gebruikt technologie om terug te gaan naar een meer magische wereld. Door het gebruik van sensoren, mini-controllers en andere technieken probeert hij de realiteit te manipuleren. Zijn werk bestaat merendeel uit interactieve installaties waarbij de bezoeker altijd centraal staat. De interactieve installatie die op maat is gemaakt voor GBB plaatst de bezoeker midden in de psyche van de aardbeving slachtoffers. De angst die voor de slachtoffers zo herkenbaar is, maar voor buitenstaanders moeilijk is te omvatten, wordt geïllustreerd.

Noorderzon

De 29e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen vindt plaats van 15 t/m 25 augustus 2019. Noorderzon trekt jaarlijks zo’n 135.000 bezoekers. Het festival vindt plaats in het Noorderplantsoen in Groningen-stad. Meer informatie en kaartverkoop zie: www.noorderzon.nl De voorstelling van GBB is overigens gratis!

https://www.noorderzon.nl/programma/programma-items/groninger-bodem-beweging-en-davey-smand