GBB Podcast

Benieuwd naar de verhalen van gaswinningsgedupeerden?
Luister naar de GBB Podcast!

Reeks 2

GBB Podcast afl. 10 – Susan Ketner, Vera Sas en Chantal van der Sluis
Luister via Spotify | Apple Podcast


Eind maart verscheen het rapport ‘Herstel en versterk de Groninger jeugd, nu!’ van de Hanzehogeschool Groningen. Jongeren Kiet Winter en Fenna Smits gaan in gesprek met Susan Ketner, Vera Sas en Chantal van der Sluis, samenstellers van het rapport. Wat is de onderzoekers bijgebleven, en welk vervolg moet het rapport krijgen?

GBB Podcast afl. 9 – Marieke Bootsma
Luister via Spotify | Apple Podcast


Marieke Bootsma is rouwdeskundige. Ze vindt dat er te weinig aandacht is voor gevoelens van rouw en verlies bij jongeren, zeker in het bevingsgebied. In deze podcast vertelt ze wat we kunnen doen om meer ruimte voor rouw te creëren, en waarom iedereen hier baat bij heeft.

GBB Podcast afl. 8 – Els van Schie
Luister via Spotify | Apple Podcast


Jongeren Cody Rozema en Fenna Smits gaan in gesprek met Els van Schie, bestuurslid van het IMG. Op initiatief van Els is het rapport ‘herstel en versterk de Groninger jeugd, nu!’ onlangs verschenen. Cody en Fenna zijn het eens met de conclusies en aanbevelingen uit dit rapport, maar hoe maak je die in de praktijk waar?

GBB Podcast afl. 7 – Enno Zuidema
Luister via Spotify | Apple Podcast


Enno Zuidema
is regiobouwmeester bij de NCG. In deze podcast gaat hij in gesprek met jongeren Kiet Winter en Fenna Smits. Enno zet zin in voor het behoud van het karakter van Groningen, maar hoe doe je dat precies? En wat vindt de jeugd daarbij belangrijk?

Reeks 1

GBB Podcast afl. 6 – Ageeth Mollema
Luister via Spotify | Apple Podcast

Ageeth Mollema weet als geen ander tegen welke problemen je aanloopt als ondernemer in het bevingsgebied. Potentiële kopers van haar voormalig bedrijf werden telkens afgeschrikt door zware bevingen. ‘Wie Slochteren zegt, zegt gas’, en dat blijkt geen goeie combinatie. In de podcast praten we met Ageeth o.a. over waarom het belangrijk is dat er nog altijd veel aandacht is voor MKB’ers in dit gebied!
Opnamedatum: maart 2024 | Duur: 36:27

GBB Podcast afl. 5 – Jonah en Eleaz
Luister via Spotify | Apple Podcast

Jonah en Eleaz zijn sinds enige tijd terug in hun versterkte woning in Middelstum. Zo’n anderhalf jaar woonden ze noodgedwongen in een wisselwoning. En zo’n versterking is ‘een heel gedoe!’ Het nieuwe huis is voor iedereen wennen. We praten met Jonah, Eleaz en hun moeder Aniëla over hoe zij dit als gezin hebben ervaren, en ook geven Jonah en Eleaz wat nuttige tips voor anderen in de versterking.
Opnamedatum: maart 2024 | Duur: 18:14

GBB Podcast afl. 4 – Bea Blokhuis
Luister via Spotify | Apple Podcast

Bea Blokhuis is al jaren actievoerder, want ‘als je je inzet, kan dat het verschil maken’. Haar huis in Delfzijl werd onderdeel van de pilot ‘Heft in Eigen Hand’, en is na jaren weer versterkt en veilig bewoonbaar, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Het liefst zou ze die periode wissen, maar dat kan natuurlijk niet. We praten met Bea o.a. over hoe ze terugkijkt op afgelopen jaren.
Opnamedatum: februari 2024 | Duur: 31:00

GBB Podcast afl. 3 – Aagtje Ten Have
Luister via Spotify | Apple Podcast


Aagtje ten Have is akkerbouwer en beheerder van zorgboerderij de Fennaheerd in Noordbroek. De afgelopen jaren heeft ze zowel op persoonlijk vlak als in de versterkingsoperatie van haar boerderij veel voor haar kiezen gekregen. Haar veerkracht is beproefd, maar niet geweken. In deze podcast vertelt Aagtje openhartig over hoe de afgelopen jaren voor haar zijn geweest, en wat er volgens haar beter moet in Groningen.
Opnamedatum: februari 2024 | Duur: 42:26

GBB Podcast afl. 2 – Jan Munneke
Luister via Spotify | Apple Podcast


Jan Munneke is voor velen een bekende in het gasdossier. Al jaren zet hij zich in om aandacht te vragen voor de gaswinningsproblematiek. We vragen in deze GBB Podcast aan Jan hoe het ervoor staat met zijn boerderij in Krewerd. Het versterkingstraject zou in 2022 afgerond moeten zijn; is dat ook gelukt??
Opnamedatum: januari 2024 | Duur: 23:13

GBB Podcast afl. 1 – Derwin Schorren
Luister via Spotify | Apple Podcast


Derwin Schorren is oud-bestuurslid van de GBB en voorzitter van de bewonersadviesraad NCG. Derwin heeft grootse ‘TET Talks’ plannen. Daarnaast vertelt hij over zijn tijd bij de GBB, deelt hij zijn uitgesproken ideeën over de waarden van Groningen, en geeft bestuurders wat ongevraagd advies. En last but not least: moet Groningen voortaan maar onderdeel van Friesland worden?
Opnamedatum: januari 2024 | Duur: 30:33

Interviews: Merel Jonkheid
Techniek en intro: Daan van Dalen

De eerste reeks van de GBB podcast is verschenen in combinatie met interviews in de 25e GBB krant, uitgebracht op 27 maart 2024. Je leest hier de 25e GBB krant.