Het kabinet heeft vorig jaar februari in maatregelenpakket Nij Begun een aantal beloften gedaan. Dat deed het kabinet als reactie op de conclusies van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Zo is er de komende dertig jaar extra geld voor Groningen en Noord-Drenthe beschikbaar gesteld (de ereschuld), en is door het kabinet beloofd dat er tot 60.000 euro niet meer naar de schadeoorzaak wordt gekeken bij het melden van bevingsschade. Afspraken hierover worden in de Wet uitvoering maatregelen parlementaire enquête aardgaswinning Groningen (Groningenwet) vastgelegd.
De GBB heeft op 6 september haar reactie op de consultatie van de Groningenwet ingediend.
De wet is in de consultatiefase tot 10 september. Iedereen heeft de mogelijkheid om via de website te reageren.
Wat vindt de GBB belangrijk?
In haar reactie benadrukt de GBB onder andere dat er meer concrete doelstellingen voor de langere termijn geformuleerd moeten worden. Het is belangrijk dat het niet bij inspanningsverplichtingen blijft. De GBB doet in haar reactie een aantal voorstellen voor concretisering.
Bovendien wil de GBB graag verbeteringen in de schadeafhandeling. Vooral voor de meest gedupeerden moet de schadeafhandeling echt milder worden – de GBB vindt het niet acceptabel dat als je in Loppersum of Appingedam de schade vergoed wilt hebben, er nog steeds een expert van het IMG per scheur gaat beoordelen of het wel door de gaswinning komt. Ook moet de schadeafhandeling makkelijker worden. Daar past niet bij dat er voortaan voor finale kwijting getekend moet worden.
Ook vraagt de GBB o.a. aandacht voor de positie van huurders.
Lees hier de uitgebreide reactie van de GBB.
De reactie op de internetconsultatie is stand gekomen met behulp van een GBB werkgroep die zich intensief met het onderwerp bezighoudt.