GBB-redactie diept NPG gelden uit

Persbericht

2 maart 2020

In de 13e editie van de GBB-krant, welke vanaf aankomende woensdag wordt verspreid, onderzocht de redactie van de Groninger Bodem Beweging (GBB) de verdeling van de gelden van het Nationaal Programma Groningen (NPG). Zo blijkt bijvoorbeeld dat het budget voor het recent opgetuigde initiatief ‘Toukomst’ slechts 8,7% van het totaalbedrag omhelst. En bovendien kunnen inwoners van Groningen wel ideeën inbrengen, maar ligt de uiteindelijke beslissing bij het niet democratisch gekozen bestuur van het NPG.

En zo rammelt er wel meer aan het NPG. Vanuit diverse hoeken komt kritiek op het NPG.* Ook de GBB zet haar vraagtekens bij de werkwijze, daarom besloot zij destijds niet in het bestuur van het NPG plaats te nemen. De GBB-krantredactie neemt het NPG verder onder de loep. Om aan te tonen wat er nu precies rammelt. En zodat men weet waar het nu over gaat, als er over het NPG gesproken wordt.

Interviews met Nienke Homan en Gerard Beukema

Verder wordt bestuurslid van het NPG en gedeputeerde Nienke Homan geïnterviewd over haar ambities en werkwijze. Ook bevroeg de GBB de nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De burgemeester van Delfzijl, Gerard Beukema, praat over de versterking in zijn gemeente. Er gaan veel artikelen over de versterkingsoperatie; naast verhalen van mensen die ervaring met de versterking hebben, worden tips gegeven waar je op moet letten tijdens het versterkingsproces. De krant is dus van grote meerwaarde voor bewoners in het gebied.

125.000 huishoudens ontvangen de krant op 4 maart

Op woensdag 4 maart valt de krant bij 125.000 huishoudens in het gaswinningsgebied op de mat. Ook is de krant af te halen bij bibliotheken, gemeentehuizen, gezondheidscentra, plaatselijke supermarkten, enkele tankstations en hotel/restaurants in de regio. Bovendien is de krant ook online te lezen per 4 maart via: https://groninger-bodem-beweging.nl/download/gbb-kranten/

* Kritieken op het NPG, o.a. door:

Marco Pastors (directeur Nationaal Programma Rotterdam Zuid)

Ton Schroor (directeur VNO-NCW MKB Noord)

Jimmy Dijk (fractievoorzitter SP Groningen)

Derwin Schorren (vicevoorzitter Groninger Bodem Beweging)