Recent is er onrust ontstaan in het bevingsgebied. Het ministerie van Defensie zoekt locaties voor de bouw van munitieopslagen. Defensie heeft daarvoor, naast andere, drie zoeklocaties in de gemeente Midden-Groningen op het oog: Luddeweer, Slochteren en Tjuchem (zie: notitie-reikwijdte-en-detailniveau-programma-ruimte-voor-defensie). Alle drie vallen in het gebied dat jarenlang getroffen is door de gevolgen van de gaswinning en in alle drie is de versterkingsoperatie gaande.
De inwoners op deze drie locaties hebben jarenlang geleden en lijden nog steeds onder schade aan hun woningen, hun boerderijen en hun bedrijven. Ze hebben geleefd in onzekerheid over hun veiligheid en hun toekomst. Hun gezondheid heeft schade ondervonden. Ze waren, zijn of moeten nog hun huis uit vanwege de versterking. De wrange situatie doet zich nu voor dat juist deze mensen, op het moment dat de situatie zich ten goede lijkt te keren, opnieuw door dezelfde overheid in onzekerheid worden gebracht met de dreiging dat huis, bedrijf of school wellicht moeten wijken voor een munitieopslag.
Zonder een oordeel te willen vellen over nut en noodzaak van een dergelijke opslag is de Groninger Bodem Beweging van mening dat juist in dit gebied zo’n ingrijpende ontwikkeling niet kan en niet mag plaatsvinden. Zoals de Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen (PEAG) vorig jaar concludeerde, zijn de belangen van de inwoners van het bevingsgebied stelselmatig genegeerd. Het belang van het rijk en de olies stond al die jaren boven het belang van de inwoners. Dat kan Nederland deze mensen niet opnieuw aandoen.
De GBB heeft inmiddels een brief hierover gestuurd naar de staatssecretaris herstel van Groningen. Je leest hier de brief.