Gedenk Huizinge!

KOFFERTOCHT NAAR en VANAF HUIZINGE

Als de gaswinning door blijft gaan, moeten we eerdaags allemaal onze koffers pakken. Huizinge was dan ‘slechts’de voorbode. Daarom gedenken we en getuigen daarmee tegen hetgeen wat dreigt te komen!

Op 16 augustus a.s. om 22.30 uur is het zover: dan is de beving bij Huizinge 5 jaar geleden
Het eerste lustrum van deze mijlpaal in de geschiedenis van de gaswinning willen we gedenken. Door te kijken naar wat achter ons ligt, maar ook naar wat ons allemaal nog te wachten staat.

We hebben nu vijf jaar frustratie, verdriet en woede achter de rug, maar als het aan onze regering ligt, is dit is nog maar het begin! De versterkingsoperatie betekent sloop, vernieling, verhuizing en ontheemding.

Je kunt op twee manieren meedoen:
1. Loop mee in de Koffertocht naar Huizinge, de plek waar de grootste klap tot nu toe viel.
2. Hang een gedenkposter op je voordeur of raam.

 

Koffertocht:

Op woensdagavond 16 augustus vindt de ‘Koffertocht’ naar Huizinge plaats. Via de diverse wegen richting Huizinge lopen we naar de kerk. Er zijn 4 vertrekpunten, waar je gemakkelijk je auto of fiets neer kunt zetten:
1. Ewsum bij Middelstum
2. De carpoolplaats bij de Eemshavenweg, afslag Middelstum
3. Westerwijtwerd
4. De Plaats Melkema in Huizinge (voor wie niet zo ver kan/wil lopen).

We zijn rond 22.00 uur in Huizinge. Daar volgt een kort gedenkwoord m.m.v. de fanfare en om half 11 precies gaan de kerkklokken luiden, tegelijkertijd met die van andere kerken in het land. Dat is het vertreksein om terug te wandelen: zo verbeelden we bovengronds de uitwaaierende schokgolf van de beving 5 jaar geleden.

We vragen alle wandelaars om ratels, megafoons etc. thuis te laten, maar wel een koffer, rugzak of verhuisdoos mee te nemen. Dat is het symbool voor de ontheemding die plaatsvindt in onze provincie. De voorste wandelaars krijgen brandende fakkels mee. Neem zelf ook een zaklamp of stormlamp mee, want het zal donker zijn. Er zullen ook prominente Groningers mee lopen.

Poster:
Of je nu mee wandelt of niet, je kunt ook thuis laten zien dat je Huizinge gedenkt. Als we het voor mekaar krijgen, vInd je t.z.t. in de Ommelander Courant de poster als paginagrote advertentie, die je op je voordeur kunt hangen. Tekst: ‘Dit huis staat nog…’ In ieder geval is de poster via o.a. Groninger Bodem Beweging / Milieudefensie / VanGraanNaarBanaan / Gasberaad te downloaden, zodat je hem zelf kunt printen.

 

Organisatie:
Groninger Bodem Beweging, Gasberaad, Milieudefensie, VanGraanNaarBanaan, Houd Groningen Overeind, Platform Kerk en Aardbeving en vele andere knokkers voor de rechten van Groningen.

 

NB: Op dit moment zijn nog niet alle details ingevuld, maar nadere informatie is vanaf begin augustus te vinden via de diverse sites en twitteraccounts van de organisatoren.