Groningenveld definitief dicht. Hang komende vrijdag samen met de GBB de vlag uit! 

OPROEP: Hang komende vrijdag samen met de GBB de vlag uit! 

De wet voor het beëindigen van de gaswinning is dinsdagavond aangenomen in de Eerste Kamer. Komende vrijdagmiddag wordt de wet symbolisch in Groningen ondertekend. Het definitief sluiten van het Groningenveld is daarmee een feit!

We willen gezamenlijk bij dit historische moment stilstaan en hangen daarom de Groningse vlag uit. Doe mee en hang thuis ook de vlag uit!

GBB voorzitter Coert Fossen hijst de vlag
GBB strijdt al jarenlang voor sluiting gaskraan
De GBB heeft samen met vele anderen jarenlang gestreden voor het dichtdraaien van de gaskraan. Keer op keer hebben we aandacht gevraagd voor de ramp in slow-motion, veroorzaakt door de gaswinning. We hebben druk gezet op Den Haag, onder andere door het organiseren van meerdere fakkeltochten in stad, waarbij duizenden medestanders meeliepen. Op 1 oktober jl. hield de GBB nog een persconferentie waarin we opnieuw pleitten voor het zo snel mogelijk definitief dichtdraaien van de gaskraan. Ook zijn we de afgelopen jaren steevast in beroep gegaan tegen het vaststellingsbesluit.

 

En, last but not least, bleek uit de parlementaire enquête dat de stafzaak die we in 2015 tegen de NAM aanspanden een gamechanger was. Shell en Exxon lieten naar aanleiding hiervan in 2017 het ministerie van Economische Zaken weten te willen stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld. Nog geen jaar later besloot voormalig minister Eric Wiebes dat de gaswinning volledig afgebouwd moest worden…

 

De GBB is blij en opgelucht met het besluit van de Tweede Kamer en Eerste Kamer om de gaswinning definitief te sluiten, ook al is het natuurlijk bitterzoet.