Groninger Bodem Beweging wil gaskraan definitief dicht

Loppersum, 22 september 2023 – De gaswinning gaat per 1 oktober aanstaande naar 0, de gasputten blijven echter open voor gebruik. De Groninger Bodem Beweging vindt dit onbegrijpelijk. Na de snoeiharde conclusies van de Parlementaire enquête aardgaswinning Groningen (PEAG), had het rijk maar één juiste beslissing kunnen nemen; de gaskraan zo snel mogelijk definitief dicht. Te meer vanwege het uitdrukkelijk advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om het veld zo snel mogelijk definitief te sluiten, en de recente risicoanalyse van TNO, waaruit blijkt dat de seismiciteit steevast hoger is dan verwacht.  

De gaswinning is al decennialang een grote bron van ellende. Toch is het kabinet van mening dat de leveringszekerheid aan essentiële én niet essentiële afnemers zwaarder weegt dan zekerheid en veiligheid voor gedupeerden van de gaswinning in Groningen. Uit de PEAG blijkt dat de leveringszekerheid steeds ten onrechte is aangevoerd als argument voor het aanhouden van de productie op het Groningenveld, en ook nu is dit nog het geval! De parlementaire enquêtecommissie vindt dit verwerpelijk, en noemt hun rapport niet voor niets ‘Groningers boven gas’.  

De problemen in Groningen zijn onverminderd groot, ‘Nij begun’ ten spijt. Gedupeerden zitten nog járen opgezadeld met ingewikkelde bureaucratie, vernielde gemeenschappen en stress en onzekerheid.

De Groninger Bodem Beweging vecht al jaren samen met vele anderen voor het definitief sluiten van de gaskraan. Door de strijdvaardige inzet van ons allemaal werd in 2018 het historische besluit genomen om de gaskraan op termijn dicht te draaien. Nu is het moment aangekomen om dit te doen. Sluit de gaskraan definitief, anders blijft het dweilen met de kraan open.  

Klik hier voor het officiële persbericht