Vele Groningers, van bewoner tot bestuurder, ervaren de versterkingsoperatie als kafkaëske toestanden. We zijn overgeleverd aan een ondoordringbaar woud van regels, organisaties en continu veranderende spelregels. Maar nu, om (Europese) regels te omzeilen, en de versterking te versnellen, hebben zes bouwbedrijven (B6) en het Rijk het Groninger Bouwakkoord getekend. Een akkoord wat onder andere inhoudt dat er een Bouwbureau wordt opgezet onder leiding van de B6, zodat er niet Europees aanbesteed hoeft te worden. Kartelvorming, zo zou je het ook kunnen noemen.
Bouwfraude nog vers in het geheugen
In 2001 komt de grootschalige bouwfraude aan het licht. Bedrijven als BAM, VolkerWessels (via dochterbedrijf KWS), bouwbedrijf Heijmans en Koop Tjuchem opereerden in een fijnmazig systeem van prijsafspraken en omkopingspraktijken. Hierdoor heeft de staat miljoenen te veel betaald aan bouwbedrijven. De NMa deed grootschalig onderzoek naar de bouwfraude-affaire. In zes zaken bleek sprake van kartelafspraken. De betrokken bedrijven kregen een forse geldboete.
Het Groninger Bouwakkoord lijkt een nieuwe fundering te bieden voor dit soort praktijken. Het Bouwbureau zal de werkvoorbereiding en coördinatie van het uitvoeringsproces verzorgen. De enorme machtspositie die de zes bedrijven hiermee verwerven legt de staat in een wurggreep. Maar niet alleen is de staat, en dus de Groninger, de dupe. Juist de lokale aannemers plukken hiervan de wrange vruchten. Zij mogen straks als onderaannemers optreden, maar we kunnen allemaal bedenken wie hier de winst gaat pakken. De bedoeling is om later in het proces lokale aannemers te betrekken, maar er is grote kans dat zij tegen elkaar worden uitgespeeld.
Materiaal voor Parlementaire Enquête
De B6 bestaat uit de volgende bouwbedrijven: Geveke Bouw, Van Wijnen Noord, Friso Bouwgroep, Rottinghuis (= VolkerWessels, waar Kees Jan de Pagter lid van de Raad van Bestuur is geweest en zitting heeft in commissies bij o.a.TCMG), BAM en Bouwbedrijf Kooi. De directeur van laatstgenoemde, Jan Emmo Hut, was vier jaar lang directeur van het CVW. Zijn contact met NAM zal nog wel warm zijn. Voor CVW werkte hij bij Van Wijnen, welke weer betrokken was bij de oprichting van het CVW. Geveke was een dochteronderneming van Koop Tjuchem, die dus samen met o.a. BAM en VolkerWessels een geldboete betaalden voor de bouwfraude. En zo is het cirkeltje weer rond. Welkom in het Groningse Columbia. Zo zijn er meer dan genoeg onderwerpen voor de komende Parlementaire Enquête.
Let op! Als bewoner mag je zelf je aannemer kiezen voor de uitvoering. Je bent dus niet gebonden aan de B6. Tip: Neem je aannemer vooral direct aan het begin van het proces mee.
Dit artikel verscheen eerder in de 13e GBB-krant.