Groninger doorzonwoning doorstaat eerste testbeving in Italië. Nou en?

De NAM  laat een laboratoriumtest doen door het laten beven van een ‘typisch’ Gronings huis, want Groningse materialen worden gebruikt en het is gebouwd door een Gronings bouwbedrijf.

Een nieuwbouwhuis zonder een schoorsteen, zonder ramen aan de zijkant, met smalle ramen  aan de voorkant en met dakpannen die vast geschroefd zijn en gebouwd op een  plaat. Het  effect van de slappe Groninger klei ontbreekt bij het testen…

 

Als deze laboratoriumwoning alle tests goed doorstaat dan zullen we dat goede nieuws zeker te horen krijgen. Immers dan: ‘valt het allemaal mee’ of ‘veilig wonen blijkt toch mogelijk’ en meer van die generieke propagandistische teksten. Maar er is dan slechts aangetoond, dat een bepaald type nieuwbouwhuis met een bepaalde constructie aardbevingsbestendig zou kunnen zijn. Mooi. Daar kunnen we profijt van hebben.

Voor de bestaande huizen in het aardbevingsgebied ( > 100.000) zegt deze laboratoriumtest echter helemaal niets. Een nieuwbouw Groninger doorzonwoning doorstaat een testbeving in Italië. Dat is alles. Niet meer en ook niet minder.