Groningers reizen massaal af naar Klimaatmars

Stadjers, studenten, en vele Groningers reizen aanstaande zondag massaal af naar Amsterdam om mee te lopen in het Groninger Blok tijdens de Klimaatmars. Er hebben zich meer dan 350 mensen opgegeven voor bus- en treinvervoer naar Amsterdam. NS heeft bevestigd extra lange treinen in te zetten. Bussen zijn geregeld door de Groninger Bodem Beweging (GBB) en die zitten tjokvol.

Aanmeldingen blijven binnenkomen

Er zullen waarschijnlijk nog veel meer Groningers afreizen naar Amsterdam. Niet iedereen zal zich opgeven of zal zijn bereikt door de inspanningen van o.a. student Rico Disco, Fossielvrij Groningen en GBB. Er blijven dagelijks aanmeldingen binnenkomen. De bussen zitten inmiddels vol. Milieudefensie houdt rekening met een enorme opkomst voor de Klimaatmars. Naast de bijna 16.000 mensen die op Facebook aangeven te komen, zijn er heel veel mensen die zich niet aanmelden via Facebook.

Groninger blok tijdens de Klimaatmars

Groningers verzamelen zich zondag vanaf 12.30 uur bij de Nieuwe Kerk op de Dam om samen in het Groninger Blok te lopen. In dit blok zullen mensen lopen met de Groningervlag, borden met een illustratie van Pluis en vele leuzen die klimaat en (de gevolgen van) gaswinning combineren. Want Groningen weet waarom een eerlijk klimaatbeleid nodig is (#Groningenweetwaarom): de strijd vóór het klimaat is de strijd tégen de gasellende in Groningen.

Waarom een Groninger blok?

“Een eerlijk klimaatbeleid gaat over vermindering van de CO2 uitstoot, terugdringen van fossiele brandstoffen als energiebron en een eerlijke verdeling van lusten en lasten. In Groningen hebben we dagelijks te maken met de gevolgen van de winning van de fossiele brandstof aardgas. De lusten zijn voor Shell-Exxon en de Nederlandse staat, de lasten voor de Groningers. Wíj kampen met onveiligheid, met schade aan onze huizen en bedrijfsgebouwen, met psychische spanningen, met onverkoopbare huizen en met onzekerheid over de versterking van onze huizen. De strijd voor een eerlijker klimaatbeleid is dus óók de strijd tegen de gaswinning in Groningen en vóór een rechtvaardige en ruimhartige vergoeding van de gasellende. Dit willen we laten zien in het Groninger blok”, aldus de GBB.