Hebt u een caravan of camper? Een (ANWB) verzekering daarvoor

Let dan op!
Want ook hierbij zijn er negatieve gevolgen als u in het gaswinningsgebied woont of stalt!

De greep van de gevolgen door gaswinning zijn als een octopus. Je ervaart de gevolgen op het moment dat je het niet verwacht en op plekken waar je het (nog) niet verwacht. Zelfs bij het verzekeren van een caravan of camper moet je nu alle artikelen scherp doorlezen, opdat je niet vanwege je domicilie in het gaswinningsgebied in het pak genaaid wordt door je verzekeraar.

Wat is het geval? Een lid van de GBB zocht een verzekering voor zijn camper. Op zoek naar een goede en betrouwbare verzekering kwam hij ook bij de ANWB. De wervende tekst: “De ANWB Camperverzekering heeft een uitgebreide dekking, zodat u altijd goed verzekerd bent. Ook schade aan uw camper die is ontstaan in de stalling is verzekerd”, gaf hem het vertrouwen om met optimisme de voorwaarden te lezen. Dus aan de slag en waarlijk zijn optimisme bleef enige tijd in stand. Totdat hij bij het artikel over de uitsluitingen kwam.

Wat zegt dit artikel over wanneer er niet vergoed wordt? Bij de camperverzekering [ artikel 19 lid 5] en bij de [ caravanverzekering artikel 17 lid 5] staat allebei: “5. door bevingsschade, bijv. door gaswinning.” Dat kriebelt en daarom maar even gebeld. “Klopt meneer, wij vergoeden dan niet. Daarvoor moet U bij de NAM zijn als dat gebeurt.”, was de reactie op de prangende vraag over de merkwaardige uitsluiting van vergoeden.

Maar verheugend is, dat ook de ANWB op de hoogte is dat de NAM de veroorzaker van de gaswinnings ellende is. Maar waarom sluit de ANWB bevingsschade door gaswinning dan uit? Als men weet wie de tegenpartij is die het veroorzaakt? Waarom niet gewoon vergoeden en dat de ANWB dit verhaalt op de NAM? Temeer daar de ANWB vermeldt, dat men het volgende ook biedt bij de verzekering: “ Juridische hulp bij het verhalen van schade aan uw caravan op de tegenpartij.  Nú gratis voor ANWB leden! Sluit nu uw ANWB Caravanverzekering af en profiteer als ANWB-lid van dit voordeel.”

Zoals u denkelijk weet, is de slogan van de ANWB: “De ANWB brengt je verder…”. Jaja, Maar als je hier woont, moet je “brengt je verder” anders interpreteren. Op termijn verder in de prut denkelijk en in conflict met de NAM wordt hier bedoeld. Fijn zo’n verzekeraar die nu al aankondigt een tegenpartij niet te zullen aanspreken, terwijl die al bekend is.

Ons lid heeft zich bij een andere verzekeraar gemeld. En wel bij een verzekeraar met meer verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn verzekerden in het gaswinningsgebied van Groningen!

Dick Kleijer
Secretaris GBB