Medewerking gezocht voor opnames aardbevingen

Er zijn voortdurend aardbevingen in onze provincie. Soms wordt daar op de nationale TV-zenders aandacht aan besteed, soms ook niet. Maar er wordt nooit gebruik gemaakt van actuele bevingsbeelden omdat die er gewoonweg niet zijn. Piet Hein van der Hoek wil o.a. daar verandering in brengen maar daar heeft hij uw hulp uiteraard wel bij nodig. Zie onderstaande brief.


Beste bewoners,

Mijn naam is Piet Hein van der Hoek en ik ben al jaren tv-journalist (www.dbc-media.com). Geboren in Pieterzijl (bij Zoutkamp) als zoon van een boer leef ik erg mee met de aardbevingsproblematiek in Groningen. Wat mij steeds weer opvalt is de enorme impact, die een beving heeft op bewoners. Niet alleen de schade die ontstaat, maar ook de angst en onzekerheid die dit voor de bewoners met zich meebrengt. Ik vind dat dit door niet-Groningers en de politiek sterk onderschat wordt. Zo is er een idee bij mij ontstaan om die menselijke aspecten van een (dreigende) aardbeving zichtbaar en voelbaar te maken.

Hiervoor zoek ik een gezin met kinderen (tussen 5 – 18 jaar) die wonen in een al eerder door een aardbeving beschadigd huis, die ik minimaal een jaar lang zou kunnen volgen om te laten zien wat een beving met ze doet, wat er met het huis gebeurd en wat zij allemaal moeten doorstaan. Van deze opnames wil ik voor het televisieprogramma Nieuwsuur reportages maken, die worden uitgezonden zodra de aardbevingsproblematiek zich weer voordoet.

Ik heb daarvoor het idee ontwikkeld, om in verschillende ruimtes in een huis een aantal minicamera’s op te hangen om elke voelbare aardbeving ook zichtbaar te maken. Door bijvoorbeeld een camera te richten op een al eerder ontstane scheur in een muur of op kast vol met glazen. Het doel is om bewegingen en schade te kunnen vastleggen. En deze camera’s kunnen ook het geluid van een beving vastleggen. Velen vertellen mij dat zij dit geluid beangstigend vinden, maar buitenstaanders kunnen zich er weinig bij voorstellen. Er zullen ongeveer zes camera’s worden gebruikt, afhankelijk van de grote van het huis. Alle beelden worden op een recorder opgeslagen die bij de bewoner thuis staat en waar buitenstaanders niet bij kunnen. De recorder draait 24 uur per dag en kan maar een beperkt aantal dagen opslaan. Als de recorder vol is, wist hij automatisch de oudste beelden om zo weer ruimte te maken voor nieuwe opnames. Hij ververst zich zelf steeds dus. Het doel is om een of meerdere aardbevingen op video vast te leggen.

Daarnaast wil ik de bewoners van dat huis vragen alles bij te houden door zelf te filmen met een homevideocamera, die ik ter beschikking stel. U moet dan denken aan onderwerpen als de schade-expert die langs komt, een gesprek aan tafel over wat er binnen het gezin leeft rond de aardbevingen of bijvoorbeeld een kind dat wakker ligt omdat ze bang is dat er weer een beving komt. De bewoner kan zelf bepalen wat ze vast wil leggen en in overleg kijken we dan of de opname ook een onderdeel van een nieuwsreportage kan zijn.
Ik hecht eraan te benadrukken dat de privacy van de bewoners in dit project is gewaarborgd. Dat geldt zowel voor het opslaan als het (eventuele) gebruik van de beelden. Na een beving wordt in overleg met de bewoners bepaald welk materiaal we kunnen gebruiken. Wij willen daar zeer zorgvuldig mee omgaan.

Tenslotte. Als U mee wilt doen kan dat ook voor u zelf een voordeel opleveren. Alle opnamen van de minicamera’s worden aan u ter beschikking gesteld. Het kan belangrijk bewijs zijn bij het verhalen van de schade aan uw pand.

Graag zou ik in contact willen komen met een gezin die mee wil doen met dit project. Belangstellenden kunnen zich voor 1 april opgeven door een mail te sturen naar dbc.media@tiscali.nl opgave van:
naam, adres telefoonnummer en gezinssamenstelling. Graag een foto meesturen van uw huis . Indien beschikbaar ook het adres van uw facebookpagina vermelden. Voor meer informatie over het project kunt u mij mailen of bellen. Na 1 april neem ik met iedereen contact op.
Ik hoop op een mooie samenwerking.

Met vriendelijk groet,
Piet Hein van der Hoek
Nieuwe Leliestraat 21, 1015 SH Amsterdam
dbc.media@tiscali.nl
website: www.dbc-media.com
06-24276315