NAM sponsort een aardbevingsmonument.

Een onwaarachtige actie en een cynische pr-stunt!

Er komt dus misschien een aardbevingsmonument waarvoor de veroorzaker van de aardbevingen, de NAM, een substantiële financiële bijdrage gaat leveren. Dit blijkt uit een artikel in het Dagblad van het Noorden van 18 mei 2017.

(Klik op de afbeelding om de website van Karel Buskes te bezoeken!)

 

Maar waaraan gaat dit aardbevingsmonument ons eigenlijk helpen herinneren? Aan datgene wat geweest is of aan de gevolgen van de aardbevingen die nog steeds gaande zijn? Of aan de gevolgen die in de toekomst alleen in hevigheid zullen toenemen? Of moet het ons helpen herinneren, dat ook nu nog de NAM nog steeds niet haar verantwoordelijkheid neemt om de bevingen te stoppen door de gaswinning hier te staken? Of komt het monument er om te zijner tijd alvast een mogelijkheid te hebben om kransen te kunnen plaatsen, wanneer er daadwerkelijk dodelijke slachtoffers en gewonden van de gaswinning herdacht moeten worden?

Dhr. Schotman, directeur van de Nederlandse Aardbeving Maatschappij, wordt in het DvhN als volgt geciteerd als het gaat over de negatieve gevolgen van de gaswinning, hij ziet de gevolgen als: “dingen die niemand heeft voorzien of gewild”. Hoezo, niemand heeft dit voorzien? Pleit hij nu de NAM vrij? We kunnen het nauwelijks geloven.

Immers, de NAM wist al vanaf 1993 dat er een relatie is tussen het winnen van gas en het ontstaan van aardbevingen. Dat zegt niet de GBB, maar het blijkt uit de uitspraak van het Gerechtshof Leeuwarden/ Arnhem van 15 april 2017, waar de NAM dit zelf heeft toegegeven. En het Hof constateert vervolgens: “desalniettemin heeft beklaagde (NAM) haar werkzaamheden voortgezet, hetgeen tot het voorzienbare gevolg leidde dat de daardoor veroorzaakte bevingen schade aan gebouwen en infrastructuur veroorzaakten, waardoor de onveiligheid van personen in het aardbevingsgebied toenam en slachtoffers financieel gedupeerd raakten. Dit gevolg is door beklaagde, na een afweging van belangen, op de koop toegenomen.”

En dhr. Schotman? Dhr. Schotman, als directeur van de NAM, spreekt nog steeds over “dingen die niemand voorzien heeft…”. Hoe waarachtig is dat? Maar de NAM sponsort nu dus een aardbevingsmonument ter herinnering aan gevolgen van de aardbevingen, waarvan de NAM willens en wetens zelf de veroorzaker van is. Het komt onwaarachtig en cynisch over.
Het lijkt een gevolg van het ontbreken van toereikende sensitiviteit en moraliteit bij de veroorzaker van de gasellende.

Vanuit het perspectief van public relations doet de NAM echter goede zaken. Onze oprechte bewondering daarvoor. Chapeau!

Dick Kleijer
Secretaris GBB