Afgelopen zondag is er in het tv-programma Pointer aandacht geweest voor grove fouten in versterkingsadviezen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Bij doorlichting door een onafhankelijk bouwkundig bureau blijken veel versterkingsrapporten niet te kloppen. Bewoners trekken in twijfel of de huizen die de afgelopen tijd het stempel ‘veilig’ hebben gehad, wel daadwerkelijk veilig zijn. Je kijkt de Pointer aflevering hier terug.
In reactie op deze onthullingen gaf de NCG aan de signalen serieus te nemen en een onderzoek te starten: “We zijn inmiddels bekend met enkele tientallen rapporten waar fouten in staan. Deze gevallen hebben onze aandacht, maar helaas bereiken niet alle signalen ons. Daarom roepen we bewoners op zich te melden als ze twijfels hebben over hun beoordelingsrapport. Dat kan via hun bewonersbegeleider of ons contactcentrum.”
Ondertussen is de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vorig jaar al een eigen onderzoek gestart naar de kwaliteit van de versterkingsadviezen. Zij verwachten eind februari dit onderzoek naar buiten te brengen.
Wat vindt de GBB?
De gevolgen van onjuiste versterkingsadviezen zijn groot. Het gaat niet alleen om de veiligheid, maar ook om spanningen binnen dorpsgemeenschappen en groeiende onzekerheid bij huiseigenaren. De GBB is dan ook blij dat Pointer aandacht heeft besteed aan de kwaliteit van deze adviezen.
Deze signalen, die nu via Pointer naar voren zijn gekomen, zijn echter verre van nieuw. Onder andere de GBB heeft hier meermaals zorgen over geuit in gesprekken met de NCG en met het ministerie. Ook weten we dat bewoners zelf deze punten regelmatig aankaarten bij de bewonersbegeleiders van de NCG.
De GBB vindt het zeer zorgelijk dat pas onder externe druk van de media actie wordt ondernomen. Hoewel beter laat dan nooit, had de NCG al veel eerder kunnen ingrijpen, aangezien deze signalen er al langer dan een jaar zijn. De GBB vindt dat de uitvoeringsinstantie niet goed luistert naar wat er onder bewoners speelt.
Wat adviseert de GBB aan bewoners?
Kom je er niet helemaal uit, of wil eerst even met iemand over jouw dossier praten? Neem dan contact op met Stut en Steun. Een van de medewerkers van Stut en Steun kan je kosteloos verder helpen.
Heb je echt twijfels over het versterkingsadvies of ‘besluit op norm’ van jouw woning? Overweeg dan om kosteloos onafhankelijk bouwkundig advies in te winnen. Dat kan via deze regeling.