Onafhankelijke Raadsman: “Den Haag moet nu leveren”

Vandaag heeft de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning (Leendert Klaassen) zijn jaarrapportage over 2018 gepubliceerd. Klaassen: “Er moet een einde komen aan de gas-chaos. Schadeafhandeling en versterking van huizen in Groningen heeft het afgelopen jaar immers grotendeels stilgelegen. Dit heeft een grote impact op de Groningers. Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en worden geraakt in de kern van het bestaan: hun thuis. Als Onafhankelijk Raadsman Gaswinning wil ik aandacht vragen voor deze on-Nederlandse situatie.”

Schadeafhandeling
Twee jaar geleden werd bekend dat het Rijk de schadeafhandeling over ging nemen. De afhandeling van nieuwe schademeldingen werd daarom opgeschort. Het duurde vervolgens maar liefst een jaar voordat er een nieuw instituut was: de TCMG. Klaassen: “De TCMG kwam in 2018 erg langzaam op gang. De laatste maanden gaat het gelukkig beter, al wacht de helft van de 22.000 schademelders nog steeds op een eerste afspraak. Voor de betrokkenen is het wrang dat de overheid niet in staat is gebleken de schadeafhandeling snel en soepel over te nemen.”
Tegelijkertijd moeten nog zo’n 650 oude dossiers van NAM worden afgewikkeld via de Arbiter Bodembeweging. Klaassen: “Dat gaat niet altijd goed. Ik zie situaties waarin nog anderhalf jaar met NAM moet worden gesoebat over de uitspraak van de Arbiter. NAM moet beter haar best doen de uitspraken van de Arbiter vlot en adequaat op te volgen.”

Pauzeren versterking
De versterking ligt nu ook bijna een jaar grotendeels stil. “2018 was een jaar van grote onzekerheid”, aldus Klaassen. “Mensen die al in een versterkingstraject zaten kregen opeens te horen dat het mogelijk niet meer door zou gaan. Dat heeft veel leed veroorzaakt.” De nieuwe versterkingsaanpak moet daarnaast nog los komen. Klaassen: “Ook hier geldt dat er beloftes werden gedaan over snelle duidelijkheid, maar die zijn niet nagekomen. Bijna niemand weet momenteel wat er concreet met zijn of haar huis gaat gebeuren en wanneer. Dat vreet aan mensen.
Er moet dan ook snel duidelijkheid komen voor de individuele bewoners.”

Vertrouwen
Het lange wachten doet het vertrouwen in Groningen niet goed. Klaassen: “Het wantrouwen is inmiddels wijdverbreid, en ik geef de mensen geen ongelijk. Er moet daarom snel een einde komen aan de gas-chaos. Groningen heeft jarenlang gas geleverd aan Den Haag, het is nu tijd dat Den Haag teruglevert aan Groningen.”

Het rapport van de Onafhankelijke Raadsman kun je hier lezen. {pdf, 4.8Mb)