Parlementaire Enquête aardgaswinning Groningen #week 36

De commissieleden zijn terug van zomerreces en hervatten de openbare verhoren. De verhoren zijn maandag 29 augustus van start gegaan. De verhoren duren vanaf die dag zo’n acht weken lang en zijn voor iedereen publiekelijk te volgen. Wekelijks wordt er een nieuw verhoorschema bekendgemaakt. De commissie verhoort in totaal 70 getuigen en deskundigen.

VERHOORSCHEMA week 36:

Maandag 5 september

10.00 uur Max van den Berg
13.00 uur Jacques Wallage
15.30 uur Jelle van der Knoop

Dinsdag 6 september

Geen openbare verhoren

Woensdag 7 september

10.00 uur Jan van Elk
13.00 uur Gerald Schotman

Donderdag 8 september

9.30 uur Mark Dierikx
13.30 uur Dick Benschop
16.00 uur Joost van Roost (dit verhoor vindt geen doorgang)

Vrijdag 9 september 

10.00 uur Jeroen Dijsselbloem
13.30 uur Henk Kamp (verhoor deel 1, verhoor deel 2 volgt in oktober)
*Klik hier voor meer informatie over de sprekers

Wil je de openbare verhoren volgen? Dat kan!

Fysiek bijwonen: De verhoren in de Tweede Kamer in Den Haag zijn toegankelijk voor publiek. Je moet je hiervoor aanmelden, het aantal plekken is beperkt. Indien de publieke tribune vol is, wordt er een meeluisterruimte beschikbaar gesteld in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Prinses Irenepad 1. Hiervoor kun je je aanmelden via het reguliere aanmeldformulier.

Online bijwonen: Volg de openbare verhoren via de livestream op deze website en de app Debat Direct.

Terugkijken: Alle verhoren zijn terug te kijken via Debat Gemist.

De Parlementaire enquêtecommissie. (foto: Tweede Kamer)

 

Parlementaire Enquête aardgaswinning Groningen

Gaswinningsgedupeerden zijn niet alleen de dupe van de gaswinning, maar ook van een falend beleid. Dit weten we in Groningen allang. Maar ook in Den Haag kunnen ze niet langer om de feiten heen. Om te weten te komen waar het precies mis is gegaan en wie hiervoor verantwoordelijk zijn moet de onderste steen boven water komen, vindt ook de Tweede Kamer. Daarom is sinds februari 2021 de PEAG van start gegaan.

Het doel van dit meerjarig onderzoek is om een sluitend antwoord te vinden op de volgende twee vragen:

  •  Hoe is de besluitvorming over de aardgaswinning in Groningen, de schadeafhandeling en de versterking op cruciale momenten verlopen?
  • Welke effecten had dit, welke belangen en afwegingen speelden een rol en hoe is hierbij omgegaan met de belangen van de Groningers?

Op onderstaande afbeelding zie je de planning van de parlementaire enquête. Naar verwachting zal de parlementaire enquêtecommissie het antwoord op deze vragen in de zomer van 2023 voorleggen aan de Tweede Kamer. Voor meer informatie over de PEAG, klik hier.