Openbare verhoren parlementaire enquête aardgaswinning Groningen hervat

De commissieleden zijn terug van zomerreces en hervatten de openbare verhoren. De verhoren zijn maandag 29 augustus van start gegaan. De verhoren duren vanaf die dag zo’n acht weken lang en zijn voor iedereen publiekelijk te volgen. Wekelijks wordt er een nieuw verhoorschema bekendgemaakt. De commissie verhoort in totaal 70 getuigen en deskundigen.

VERHOORSCHEMA week 35:

Maandag 29 augustus
10.00 uur

Albert Rodenboog
13.30 uur Annemarie Muntendam-Bos
Dinsdag 30 augustus
9.30 uur

Bernard Dost
13.00 uur Jaap Breunese
15.00 uur Jan de Jong
Woensdag 31 augustus
9.30 uur

Bart van de Leemput
14.00 uur Stan Dessens
Donderdag 1 september
9.30 uur

Jos de Groot
14.00 uur Maxime Verhagen
Vrijdag 2 september
10.00 uur

Anton Broenink
14.00 uur Gertjan Lankhorst
*Klik hier voor meer informatie over de sprekers

Wil je de openbare verhoren volgen? Dat kan!

Fysiek bijwonen: De verhoren in de Tweede Kamer in Den Haag zijn toegankelijk voor publiek. Je moet je hiervoor aanmelden, het aantal plekken is beperkt. Indien de publieke tribune vol is, wordt er een meeluisterruimte beschikbaar gesteld in het gebouw van de Tweede Kamer aan het Prinses Irenepad 1. Hiervoor kun je je aanmelden via het reguliere aanmeldformulier.

Online bijwonen: Volg de openbare verhoren via de livestream op deze website en de app Debat Direct.

Terugkijken: Alle verhoren zijn terug te kijken via Debat Gemist.

De Parlementaire enquêtecommissie. (foto: Tweede Kamer)

 

Parlementaire Enquête aardgaswinning Groningen

Gaswinningsgedupeerden zijn niet alleen de dupe van de gaswinning, maar ook van een falend beleid. Dit weten we in Groningen allang. Maar ook in Den Haag kunnen ze niet langer om de feiten heen. Om te weten te komen waar het precies mis is gegaan en wie hiervoor verantwoordelijk zijn moet de onderste steen boven water komen, vindt ook de Tweede Kamer. Daarom is sinds februari 2021 de PEAG van start gegaan.

Het doel van dit meerjarig onderzoek is om een sluitend antwoord te vinden op de volgende twee vragen:

  •  Hoe is de besluitvorming over de aardgaswinning in Groningen, de schadeafhandeling en de versterking op cruciale momenten verlopen?
  • Welke effecten had dit, welke belangen en afwegingen speelden een rol en hoe is hierbij omgegaan met de belangen van de Groningers?

Op onderstaande afbeelding zie je de planning van de parlementaire enquête. Naar verwachting zal de parlementaire enquêtecommissie het antwoord op deze vragen in de zomer van 2023 voorleggen aan de Tweede Kamer. Voor meer informatie over de PEAG, klik hier.