(Re)makers animatie stellen zich voor

Wij zijn Christa Moesker en Dianne de Heer. We wonen allebei in het aardbevingsgebied. Wij werken samen aan ontwikkeling van diverse projecten op gebied van educatieve film en animatie. We vinden het een uitdaging om lastige en gecompliceerde onderwerpen in eenvoudige animatie weer te geven, en daardoor bespreekbaar te maken.

(hieronder de remake van de overheidsanimatie)

We zagen op internet deze prachtige infographic die wordt verspreid door de overheid over het besluit gaswinning in Groningen:

https://www.youtube.com/watch?v=dOOUXTGjNUg

Daar moesten we hartelijk om lachen, vooral het relaxed in de koffie roeren terwijl de voice-over zegt: ‘In Groningen zijn aardbevingen’ en de onschuldig uitziende boortorentjes. We vonden dat het een heel eenzijdig beeld schetste van de problematiek. Zo kwamen we op het idee om onze expertise in te zetten, om de andere kant van het verhaal te vertellen.

De infographic die door de overheid is verspreid geeft een wel heel luchtig beeld van de problematiek rond de gaswinning in Groningen. Het doet voorkomen alsof er niet zoveel aan de hand is. De problemen die worden veroorzaakt door de aardbevingen in Groningen zijn juist enorm ingewikkeld, en kun je naar ons inziens niet afdoen met een infographic in een dergelijke toonsetting.

Als animatiefilmmakers zijn wij ons zeer bewust van de kracht van beeldtaal. Daarom leek het ons leuk om net zo’n animatiefilmpje te maken, maar dan met het verhaal van de Groningers. We willen eigenlijk laten zien dat je met dezelfde beeldtaal een hele andere invulling kunt geven aan hetzelfde verhaal.

Om het filmpje te maken hebben we het origineel helemaal ontleed en alle losse onderdelen met een iets andere timing weer in elkaar gezet. Samen met de muziek krijg je dan ineens een heel andere invulling, die meer het verhaal van de Groningers vertegenwoordigt. Paul Lamens, de beste stem van Groningen heeft de voice-over gedaan.

tekst: Groninger Bodem Beweging
animatie: Christa Moesker
voice-over: Paul Lamens
productie: Dianne de Heer

meer werk is te vinden op:
www.behance.net/chrismoesker