Scheuren door Groningen: drie routes door het aardbevingsgebied

De GBB heeft drie routes door het aardbevingsgebied samengesteld onder de noemer ‘scheuren door Groningen’. Wij maakten deze routes met uitgebreide beschrijvingen voor toeristen die het gebied bezoeken. Dit jaar is door corona en de recente aardbevingen meer interesse in de provincie Groningen, daarom besloten we de toerist te voorzien van meer informatie over de gaswinning en gevolgen daarvan.

Belang van informeren

Wij vinden het belangrijk om mensen te informeren over de gaswinningsproblematiek in Groningen. Vaak weet men er het fijne niet van. Veel Nederlanders gaan dit jaar in eigen land op vakantie. Mensen die naar Groningen gaan, kunnen wandelend, fietsend of autorijdend kennismaken met de prachtige provincie via een van de drie routes:

Verloren erfgoed route. Wandelroute van Loppersum naar Uithuizermeeden. 18.4 km.

Breuklijnen route. Knooppunten rondrit voor fietsers vanuit Loppersum. 37.6 km.

Rondje gas geven. Rondrit vanuit Groningen voor automobilisten of motorrijders. 117.6 km.

De routes leiden onder andere langs gesloopte huizen, wisselwoningen, versterkte woningen, gaslocaties, monumentale panden en kerken en rijksmonumenten.

 

Eerste reacties op de routes

Tijdens het verspreiden van de eerste routebeschrijvingen werd er in Loppersum enthousiast gereageerd door zowel toeristen als winkeliers. Op sommige plekken moeten de beschrijvingen zelfs alweer aangevuld worden. Ook schrijver en programmamaker Rik Zaal vindt het een goed initiatief:

“Een erg goed idee van de onvolprezen Groninger Bodem Beweging om een aantal routes door het aardbevingsgebied voor te stellen aan reizigers die wel eens willen zien hoe het er bij staat in het zwaar getroffen Groninger land. En dan blijkt dat het niet alleen kommer en kwel is daar, maar dat er veel te genieten valt tussen de gestutte en gescheurde bouwwerken door. Van het landschap natuurlijk, dat ooit door schrijver Gerrit Krol als volgt is getypeerd: ‘Het landschap is rationeel en eentonig, doch van een adembenemende schoonheid.’ Maar ook van de grootste verzameling romaanse kerken van Europa. Kerken, die dankzij de Stichting Oude Groninger Kerken allemaal te bezichtigen zijn.”

Waar te verkrijgen

De auto-, fiets- en wandelroute zijn digitaal op de website van de GBB te vinden en vanaf morgen (woensdag) op de website van Routebureau Groningen. De papieren beschrijvingen zijn bij diverse campings en horecagelegenheden in Groningen te vinden. Ook kan de route bij verscheidene VVV-punten in de provincie Groningen, zoals in Forum Groningen, opgehaald worden. Op de ramen van het GBB-kantoor (Stationslaan 8 te Loppersum) hangen posters met daarop een QR-code (zie hieronder). Via die QR-code komt men op de digitale routebeschrijvingen uit.