Shell-lobby in Tweede Kamer niet verrassend

Juridisch aanpakken NAM/Shell des te meer noodzaak.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is in het geheel niet verrast door het lobbywerk van Shell bij de Tweede Kamer. Immers, het is precies de wijze waarop de Shell/NAM al jaren in het gaswinningsgebied opereert. Geen formele aansprakelijkheid willen dragen voor hetgeen hier aan ellende wordt aangericht en dreigen, manipuleren en chanteren. Slechts de winst telt, niet de veiligheid van de burgers.
Een formele reactie van het kabinet op de chantage van Shell om de gaswinning op peil te houden is op zijn plaats.

De firma Shell/NAM gedraagt zich in Groningen bijna dagelijks als de ongekroonde keizer van dit gebied voor wie wet en regelgeving slechts hinderpalen zijn. Laat staan dat de firma Shell daadwerkelijk ruimhartig ondersteunt en opereert om de veiligheid van de burgers te dienen. Het tegendeel is het geval.

Deze houding heeft al geleid tot een strafaangifte (1) door mr. Spong namens de GBB op 11 september 2015 contra de NAM (Shell is leading operator NAM en 50% eigenaar) en een klaagschrift (2) bij het Gerechtshof Leeuwaarden/Arnhem op 4 februari 2016.

De GBB zal blijven trachten om de veiligheid van de bewoners af te dwingen bij de NAM. Mocht Shell daadwerkelijk haar financiële hielen willen lichten om te ontkomen aan haar aansprakelijkheid voor de ellende in dit gebied, dan zal de rechter dat moeten voorkomen.
Mede daarvoor zal de GBB doorgaan tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de NAM (= Shell) juridisch aan te pakken.

Daarnaast is het noodzakelijk dat de overheid weer daadwerkelijk sturing geeft in het gaswinningsdossier onafhankelijk van de Shell/NAM. Daarvoor is het noodzakelijk dat de machtsverhoudingen worden aangepakt. De Shell/NAM functioneert nu als ongekroonde keizer in dit gebied. Deze door de overheid toegestane operationele rol dient Shell/NAM  ontnomen te worden.

Het bestuur van de Groninger Bodem Beweging

1) GBB zet door en wil vervolging NAM via een artikel 12 Sv-procedure.

2) Lees het klaagschrift van de GBB over het niet vervolgen van de NAM

 

Persbericht GBB: 23 april 2016