Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft vandaag de ‘Staat van de veiligheid van Groningen in verband met de voormalige gaswinning’ over 2024 gepubliceerd. Naast de voortgang van de versterking en het verloop van de bodembeweging, heeft SodM gekeken naar de ontmanteling van de gaswinningslocaties en de nazorg die nodig is vanwege de langetermijnrisico’s van de winning uit het Groningen-gasveld.
Volgens SodM gaat het langzaam beter met de veiligheid in Groningen. Toch spreekt het SodM ook haar zorgen uit. Het blijft urgent voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners in het aardbevingsgebied om de versterkingsopgave zo spoedig mogelijk af te ronden.
Het SodM doet naar aanleiding van de stand van zaken in Groningen een aantal aanbevelingen die de GBB ook van groot belang vindt en volledig onderschrijft:
1. In het belang van de fysieke en mentale gezondheid van de mensen in Groningen moet de versterkingsopgave snel worden afgerond
• Geef NCG geen extra taken en voeg zo min mogelijk nieuwe adressen aan de versterkingsopgave toe. Zo kan NCG zich volledig richten op de adressen die al in de versterkingsopgave zitten.
• Stel duidelijke en haalbare doelen voor het aantal te versterken adressen voor de komende jaren. Als de doelen niet gehaald worden, achterhaal de oorzaken en neem maatregelen. Als maatregelen niet mogelijk zijn stel de doelen bij. Communiceer hier helder over zodat de voortgang voor bewoners beter navolgbaar wordt.
• NCG moet de kwaliteitsborging van het versterkingsproces op orde brengen. Fouten herstellen kost meer tijd dan fouten voorkomen.
2. Houd de NAM aan haar beloftes over communicatie met de omgeving
• De NAM heeft tijdens de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen beloofd goed te luisteren naar bewoners bij het sluiten en herontwikkelen van oude gaswinningslocaties. De overheid en SodM moeten erop letten dat de NAM zich aan deze belofte houdt.
3. Regel snel de wetgeving voor de nazorg van het Groningen-gasveld
• Er moet snel duidelijkheid komen over de wet- en regelgeving voor de nazorg van het Groningen-gasveld. Dit maakt de verantwoordelijkheden voor de NAM helder en helpt bij het toezicht door SodM.
4. Zorg dat informatie over mijnbouw en versterkte gebouwen goed bewaard blijft en toegankelijk is
• De overheid moet ervoor zorgen dat mijnbouwgegevens beter worden opgeslagen en toegankelijk blijven.
• In de wet moet worden vastgelegd dat informatie over versterkte en vernieuwde gebouwen ook bij andere instanties (zoals gemeenten of het kadaster) goed toegankelijk is en blijft.
• Gemeenten in het aardbevingsgebied moeten woningeigenaren informeren over de veiligheid van hun gebouwen bij verbouwingen of nieuwbouw, zolang er nog een risico op aardbevingen is. Ook moeten zij grondeigenaren voorlichten over hun rechten omtrent de staat waarin hun grond wordt opgeleverd door de NAM.
Je vindt hier de ‘Staat van de veiligheid van Groningen in verband met de voormalige gaswinning’ over 2024, en je leest hier het bijbehorende nieuwsbericht van SodM.