Stand van zaken strafproces tegen de NAM

Gedurende de maanden mei – juli zijn 14 getuigen verhoord door de Rechter-commissaris van de Rechtbank in Assen. Stuk voor stuk zijn zij zwaar gedupeerd door de gaswinning. De aanwezige advocaten van de NAM hielden zich meestal op de vlakte. Advocaat Van Reydt van Spong Advocaten is van oordeel dat alle getuigenissen een indringend beeld geven van de situatie in Groningen en zeer bruikbaar zijn voor de strafrechtelijke aanpak van de NAM.

De onderzoeksperiode is op verzoek van Spong Advocaten uitgebreid tot en met 8 januari 2018. Dat betekent dat ook de beving in Zeerijp meegenomen kan worden bij de overwegingen van het Openbaar Ministerie.

Verder is ook het dit jaar naar buiten gekomen crisis management plan van de NAM relevant. Dit is recent gepubliceerd op de website van het SodM . Hierin is sprake van een verwacht aantal dodelijke slachtoffers na een zwaardere beving. Dit is zeer relevant voor de strafzaak, immers het gaat hier om kennelijk aanwezig geacht levensgevaar voor burgers bij een voortzetting van de gaswinning. Advocaat Van Reydt heeft dan ook het Openbaar Ministerie verzocht dit crisisplan aan de processtukken toe te voegen.

Het Openbaar Ministerie heeft Spong Advocaten in november laten weten dat het onderzoek naar de NAM ‘in volle gang’ is. We wachten in spanning af!

Jelle van der Knoop

Voorzitter GBB