Mijnbouwer Nedmag moet onmiddellijk stoppen met de actieve winning van magnesiumzout nabij het Groningse Veendam. Dat stellen Stichting Stop Zoutwinning en de Bewonersgroep Borgercompagnie in een handhavingsverzoek aan de toezichthouder. Aanleiding zijn recente cijfers van de mijnbouwer zelf. Daaruit blijkt dat de productie van magnesiumzout ruim hoger ligt dan door Nedmag voorgespiegeld is, waardoor de bodemdaling ook fors hoger zal uitkomen dan eerder berekend.
Nieuw rampscenario
Dat de bodem nog harder zal dalen dan eerder verwacht blijkt uit rapportages van Nedmag. Sinds de lekkage in het cavernecluster van Nedmag in April 2018, waarbij miljoenen liters pekel en diesel weglekten, mag Nedmag niet meer actief winnen. Wél moeten ze de aanwezige pekel, de zogeheten vrije pekel, uit de cavernes aflaten. Inmiddels is bijna al het pekel afgelaten op basis waarvan Nedmag de winningsvergunning heeft ontvangen. Op dit moment zit er nog bijna 2 miljoen kubieke meter pekel in de caverne. Dit is ca. 30% meer dan oorspronkelijk door Nedmag is opgegeven.
“Er heeft zich hier in 2018 al een enorme ondergrondse ramp voltrokken. Dit is daar een direct gevolg van. Toen ging in het nieuwe Winningsplan de totale bodemdaling door mijnbouw van 84 naar 110 centimeter. Nu komt daar nog eens 10 tot 20 centimeter bij. Het was voor het Waterschap al onbeheersbaar, nu dreigt een nog veel groter rampscenario.”
Verantwoording
Nedmag beweerde in 2023 nog voor de Raad van State dat het om complexe berekeningen gaat. Het bedrijf wilde zich daarom niet verantwoorden. De bezwaarmakers zien dat toch anders: “Het is een kwestie van plussen en minnen. En als je er meer uit haalt dan erin zit, dan klopt er iets niet.”
Intussen lijkt het gebied rond Borgercompagnie, waar de bodemdaling het grootst is, al opgegeven te zijn: “Er loopt een gebiedsproces waarin bekeken wordt welke functies hier in de toekomst nog gecombineerd kunnen worden. Het gaat dan om bewoning, landbouw en magnesiumzoutwinning. Maar alleen Nedmag is daarvoor uitgenodigd. De bewoners en landbouwers in dit gebied kunnen in de pekel zakken. Dat is toch te gek voor woorden!”
Handhavingsverzoek
De Stichting en de Bewonersgroep hebben nu een handhavingsverzoek ingediend bij zowel de vergunningverlener, het Ministerie van Klimaat en Groene Groei, als bij het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). “De voorspelde bodemdaling is al groter dan beheersbaar, elke centimeter telt nu. Alles wat voorkomen kán worden, móet voorkomen worden. Daarom moet Nedmag de ontwikkeling van de nieuwe cavernes per direct stopzetten.”
De Stichting en de Bewonersgroep Borgercompagnie vragen het Ministerie en SodM dan ook om niet af te wachten maar te handhaven voordat het te laat is: “We weten nú dat het misgaat. Achteraf kan het allemaal niet meer opgelost worden.”
Dit is een bericht van Stichting Stop Zoutwinning