Stuitingsbrief naar de NAM

Sommige Groningers hebben na de beving van Huizinge op 16 augustus 2012 de NAM aansprakelijk gesteld voor de schade (zowel gemelde, als nog niet gemelde schade). Vanuit deze aansprakelijkstelling ontstaat juridisch een vordering op de NAM.

Zo’n vordering verjaart echter na 5 jaar. Die verjaring kan ‘gestuit’ worden (daarmee wordt de vordering verlengd) met een zogeheten stuitingsbrief. Vandaar dat veel Groningers rond 16 augustus 2017 een stuitingsbrief aan de NAM hebben gestuurd. De NAM heeft toen als reactie deze verklaring op haar site gezet.

Voor deze Groningers is op 16 augustus 2022 opnieuw een termijn van 5 jaar verstreken. Vandaar dat de GBB hen adviseert te overwegen opnieuw een stuitingsbrief aan de NAM te verzenden. Baat het niet, schaadt het niet. Een voorbeeld van de stuitingsbrief kun je hier downloaden.

Loopt jouw schadeafhandeling niet via de NAM, maar via het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), dan is er hoe dan ook geen sprake van verjaring. Een stuitingsbrief is dan niet nodig.