Terugblik 1 juli 2015 Saaksum

De GBB was 1 juli in Saaksum, samen met bewoners, Milieudefensie en Onze Klei (een nieuwe protestgroep in regio Humsterland). Waarom in Saaksum? Aan het Reitdiep ligt een boorlocatie en de NAM wil daar binnenkort fracken.

De bewoners maken zich daar grote zorgen over. Ook voelen bewoners zich genegeerd: er is al schade door gaswinning, en nu ook nog fracken aan de overkant? De GBB steunt de bewoners van deze regio: daarom zijn wij op 1 juli in Saaksum samen met Milieudefensie om aandacht te vragen voor deze regio, bewoners te steunen in hun strijd en kennis te delen.

De dag in Saaksum begint met luisteren naar Minister Kamp die uitlegt tijdens het gasdebat hoe het gaswinningsbesluit eruitziet voor de tweede helft van 2015. Een kleine groep bewoners zit al vanaf 15.00 klaar om samen met ons dit debat live te volgen vanaf camping de Roodehaan. Onder een romantisch druivendak op het terras van deze camping verzuchten de aanwezige toehoorders dat Kamp vanuit Den Haag weinig verrassends te melden heeft: het besluit om dit jaar in totaal 30 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem te halen, maakte hij eerder al bekend. Over een besluit over de gaswinning in 2016 wil hij nog niets zeggen, dat doet hij pas in januari. Het verwijt dat hij tijd rekt en zich verschuilt achter steeds weer nieuwe onderzoeken, verwijst Kamp resoluut naar de prullenbak. Hij wil zich goed laten informeren, maar vermoedt nu al dat de gaswinning niet ineens heel veel zal dalen in 2016. Daar stuurden D66, CDA, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks wel op aan. Kamp: “Het is denkbaar dat we volgend jaar tussen de 21 en 33 miljard kuub uit Groningen halen.”

Het is warm, de camping druppelt voller met omwonenden uit de regio en andere geinteresseerden. Er worden ijsjes gegeten: een vaste groep blijft aan het beeldscherm gekluisterd en wil niets missen. Ike van Milieudefensie luistert ook, schrijft druk mee en geeft – tijdens de korte pauzes van het debat – professioneel commentaar en beantwoord vragen van aanwezigen.

Om 18.45 gaan we met de groep richting de NAM voorlichting aan de overkant van het Reitdiep, daar wachten wij op 65 verontruste bewoners uit de omgeving die op de fiets vanuit de aangrenzende dorpen komen aangesneld. Deze groep bewoners heeft kritische vragen voorbereidt en wil zich graag goed laten voorlichten over de geplande frackactiviteiten van de NAM en wat de consequenties daarvan zijn voor mens en milieu. Ook worden er persoonlijke vragen gesteld aan de NAM voorlichters: “zou jij dit OK vinden als je hier woont met je kinderen?”, “voel jij je niet bezwaard dat je hier een milieuvervuilende activiteit staat te verdedigen?”, “Zou je je niet liever inzetten voor duurzame alternatieven?”.

Na afloop van het bezoek – onder de arm een poster met geruststellende woorden van de NAM –  gaan we terug. Teus van camping Roodehaan heeft de BQQ aanstaan en de Fulll Minties spelen alvast een vrolijk lied! Onder het genot van de maaltijd vertellen bewoners aan Miranda Bolhuis wat ze hadden opgestoken bij de NAM en wat hun mening was over het gasbesluit. Eelco Eikenaar – gedeputeerde gaswinning Groningen –  belt ´all the way´ vanuit Den Haag om zijn reflectie op het gasdebat te geven. Miranda Bolhuis vraagt of het ook een beetje gezellig is daar in Den Haag? Eelco antwoord: “het is warm, de sfeer tam en men lijkt tevree met 30 miljard in 2015 ….”. Bewoners gingen naar huis met de raamposter onder de arm van Milieudefensie en de GBB, of dronken nog iets verkoelends op het terras tot in de late uurtjes.

Deze dag werd georganiseerd door de Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie

Hier lees je het verslag van Flux Energie en het commentaar van de NOS op het debat in Den Haag.