Update bevingen III

Tussen 7 juli en 17 augustus waren er 14 bevingen in Noord-Groningen vanwege de gaswinning. De teller staat dit jaar nu op 68. Ter vergelijking: vorig jaar waren er 77 aardbevingen. Het aantal bevingen neemt de laatste jaren sterk toe. De meeste van deze bevingen zijn niet zo sterk en je voelt ze daarom niet. Maar af en toe, zo zagen we gisteren en eergisteren wordt de spanning in de bodem te groot en volgt er een beving die een stuk zwaarder is. Hoe zwaar die kunnen worden, weet niemand. Het KNMI schat de maximale kracht op basis van de bevingen in het verleden. Deze schatting staat nu op 3.9 op de schaal van Richter. In deze berekening is de beving uit 2006 van 3.5 en natuurlijk de beving van gisteren nog niet verwerkt. Het kan dus maar zo zijn dat de schatting van de maximale kracht opnieuw naar boven moet worden bijgesteld. Dit is in het verleden ook al twee keer gebeurd.

De berekeningen van het KNMI zijn niet te controleren. Het knaagt nu aan veel mensen dat de gisteren gevoelde beving veel zwaarder lijkt dan die in 2006. Die laatste werd een kracht toebedacht van 3.5. De huidige schatting van 3.4 lijkt daarmee aan de lage kant. Misschien kan het KNMI uitleggen waarom de laatste beving zoveel sterker werd gevoeld.

De laatste maand waren er bevingen nabij: Steendam, Wirdum, Sappemeer, Garrelsweer, Stedum, Westeremden, Wirdum, Hoogezand, Eenum, Harkstede, Garrelsweer, Leermens, Zeerijp en Loppersum. De sterke plotselinge toename van het aantal bevingen in de buurt van Loppersum was misschien een voorbode van de sterke beving van gisteren.

Bestuur GBB