Vaste vergoeding van € 5.000 voor fysieke schade

Sinds 1 november is het mogelijk om bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) een vaste vergoeding voor schade aan te vragen. Het bedrag dat men dan op de bankrekening krijgt gestort is € 5.000. Volgens het IMG is dit aanbod vooral interessant voor huiseigenaren die aan de rand van het gaswinningsgebied wonen, waar de schade meestal gering is. Er komt geen expert langs om de schade te beoordelen, het enige wat je als eigenaar hoeft te doen is een fotootje van de schade op te sturen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar let op, er zitten addertjes onder het gras!:

Ten eerste:
Je mag op hetzelfde adres niet eerder schade hebben gemeld.
Ten tweede:
De eigenaar moet een particulier zijn; dus geen vastgoedbezitter of woningcorporatie.
Ten derde:
Bedenk goed of het bedrag wel voldoende is. Het is voor veel eigenaren moeilijk om vast te stellen of de geconstateerde schade voor € 5.000 gerepareerd kan worden. En heb je wel alle schade gezien of is er ook verborgen schade? De eigenaar is gewoonlijk geen deskundige!
Ten vierde:
Je tekent voor een finale kwijting (net als vroeger bij de NAM). Dat betekent dat je nooit meer eventuele nieuwe schades op dit adres kunt melden.

Hier zijn – om het ingewikkeld te maken – twee uitzonderingen op.

1. Een nieuwe aardbeving, met op het adres een trillingssnelheid van 5 mm/s of hoger. Op de website van het IMG is een “trillingtool” waarmee de hoogste trillingssnelheid op jouw adres tot op heden kan worden opgezocht. Middels het invoeren van een postcode en huisnummer kun je hier de hoogste trillingssnelheid op jouw adres inzien.
Bedenk wel: snelheden van 5 mm/s of hoger zijn juist aan de rand van het gaswinningsgebied zeldzaam.
2. Het adres staat in een gebied met mogelijke schade door aanpassing van de waterstanden wegens de bodemdaling. Dat zijn twee gebiedjes bij Norg en tien gebiedjes bij Winschoten, Pekela en Wildervank. Deltares, een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond, heeft dat uitgezocht. Klik hier voor de bijbehorende kaarten van het IMG.
En let op: het IMG is van plan Deltares te vragen om nog meer van zulke gebiedjes aan te wijzen, ook in de kern van het gaswinningsgebied.

Doet een van bovenstaande twee situaties zich voor, dan kan later een nieuwe schade toch gemeld worden.

Commentaar GBB
Pas op, dit aanbod van het IMG is een lokkertje, bedoeld om op de kosten van experts te besparen. Het is niet bedoeld om de Groninger recht te doen. Maak er alleen gebruik van als je zeker weet dat de schade met € 5.000 te repareren is (vraag iemand die er verstand van heeft), en je er zeker van bent dat er nooit meer (lichte) aardbevingen bij jou in de buurt zullen voorkomen!