Waarmee kan Stut-en-Steun helpen?

Onderstaande casus is fictief, maar geeft een helder voorbeeld van de problematiek die inwoners kunnen ervaren en hoe Stut-en-Steun hen daarbij kan helpen.

Het verhaal van de heer en mevrouw K.

Het echtpaar, de heer (52) en mevrouw (54) K., uit een dorp in Noord-Groningen, kampt al meerdere jaren met schade aan hun vrijstaande woning. Na de beving in Huizinge in 2012 ontstonden de eerste scheuren in de buitenmuren, de keuken en de badkamer. Toentertijd is de schade netjes afgehandeld door de NAM. Meneer en mevrouw waren tevreden en gingen verder met hun leven. In de jaren erna ontstonden er echter nieuwe schades en de herstelde schades kwamen weer terug. Het echtpaar deed twee keer een nieuwe schademelding en dit keer ging de schadeafhandeling een stuk minder makkelijk.

Immateriële schade

Door de stress en zorgen van de schades aan hun huis heeft het echtpaar inmiddels ook te maken met immateriële schade. Meneer zit al een jaar thuis met een burn-out en paniekaanvallen. Mevrouw kan er mentaal een stuk beter mee omgaan, maar desondanks heeft de aardbevingsproblematiek grote impact op hun leven en gezondheid.

Teleurstellend adviesrapport

Een dorpsgenoot vertelt hen over Stut-en- Steun, een onafhankelijk bewonerssteunpunt dat kosteloos hulp biedt in de processen rond mijnbouwschade en versterken. Mevrouw neemt contact op en een paar dagen later heeft zij een gesprek met één van de steunpuntmedewerkers op het kantoor in Appingedam. Mevrouw vertelt het hele verhaal vanaf de eerste scheur tot aan het moment dat het adviesrapport van de meest recente schade-inspectie op de deurmat valt. Meneer en mevrouw zijn het absoluut niet eens met de inhoud. Ze voelen zich niet serieus genomen en dat maakt hen boos en verdrietig. Van de 39 schades zijn er slechts zes erkend als mijnbouwschade. De herstelmethodes zijn allemaal cosmetisch, en daarmee niet duurzaam, van aard. De overige schades zijn beoordeeld met andere “mogelijke” of “waarschijnlijke” schadeoorzaken. Ook zijn er een paar schades niet beoordeeld, omdat die niet verergerd zouden zijn. Totaal uit te keren schadebedrag: € 5.600,-. Een veel te laag schadebedrag, aangezien de aannemer met een offerte van ruim € 23.000,- komt.

Zienswijze opstellen

Het echtpaar neemt met de medewerker van Stut-en-Steun het adviesrapport door. Samen zetten ze op een rij welke punten er in ieder geval in de zienswijze moeten komen. Vervolgens spreken ze af dat mevrouw een opzet maakt, die naar de medewerker mailt en daar vervolgens feedback op krijgt. Bij Stut-en- Steun werken medewerkers met verschillende achtergronden, waaronder een jurist en een bouwkundige. Zij kunnen zo nodig feedback geven op deze zienswijze. Na twee weken is de zienswijze klaar en kan mevrouw deze naar de TCMG versturen, met als bijlage de offerte van de aannemer en een aantal zelfgemaakte foto’s van verergerde schade.

Bezwaar tegen beslissing op zienswijze

Een maand of drie later neemt mevrouw opnieuw contact op met Stut-en-Steun. Ze hebben een beslissing op de zienswijze ontvangen. De deskundige heeft voor 11, voorheen niet erkende schades, besloten dat de schades wel mijnbouw gerelateerd zijn. Van de zes erkende schades is voor drie schades de herstelmethode veranderd van cosmetisch in duurzaam.

Dit resultaat brengt het echtpaar al een stap verder, maar met het herziene schadebedrag van, nu, € 11.500,- kunnen zij nog steeds bij lange na niet alle schades aan hun woning laten herstellen. Mevrouw maakt een nieuwe afspraak met de steunpuntmedewerker. Doel: hulp bij het opstellen van een bezwaarschrift. Mevrouw vindt het erg prettig dat er iemand is die met kennis en ervaring met haar meekijkt en kan wijzen op belangrijke punten. Want hoe zou zij als leek moeten weten hoe ze een bezwaarschrift moet opstellen?

Resultaat bezwaarschrift

Het resultaat van het bezwaarschrift wordt momenteel afgewacht. Mogelijk komt er een hoorzitting, waarin het echtpaar mondeling hun bezwaren kan toelichten. Mogelijk worden er opnieuw schades toegekend en gaat het totale schadebedrag omhoog. Zonder de hulp van Stut-en-Steun waren meneer en mevrouw in ieder geval niet zo ver gekomen en ze zijn erg dankbaar voor de steun die ze hebben gekregen.

Stut-en-Steun is er voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor. De organisatie kan je helpen met je schadedossier door mee te kijken, door aanwezig te zijn tijdens belangrijke gesprekken en/ of door mogelijkheden op een rij te zetten. Vragen over de versterking, schadeafhandeling of bezwaar maken op je schaderapport:
Stut-en-Steun kan je helpen.

Dit artikel verscheen eerder in de 13e GBB-krant