Waarom Mieke de harde waarheid spreekt!

Het spotje “Groningen vindt Mieke onmisbaar!” heeft voor veel reacties gezorgd. Het is vaak gedeeld en bekeken maar ook vaak niet goed begrepen. Was het spotje niet duidelijk? Wij denken van wel. Misschien zelfs te duidelijk. Waar velen de ogen voor sluiten is simpelweg de harde realiteit en daar willen we graag aandacht voor.

Deze realiteit is dat het duidelijk is dat aardbevingen met een magnitude hoger dan 3.9 niet meer uit te sluiten zijn. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft dit in januari in een rapport gepubliceerd.

Dit kwam erg hard aan, vooral bij de mensen die de Huizinge-beving hadden meegemaakt. het SodM-rapport stelt dat we van 1% kans ooit op een beving van 3.9 gaan naar 7% kans op een beving die hoger is. Maar dan wel ieder jaar! Dat is ieder jaar een kans van 1 op 14 op een beving die minimaal 4 keer zo zwaar is dan de Huizinge-beving (en een magnitude 5 is zelfs 25 keer zo zwaar). Zoals anderen al eens opmerkten zou dit bijvoorbeeld in de luchtvaart een onacceptabel percentage zijn. Maar hier wordt er voorlopig niets aan de oorzaak gedaan.

De Veiligheidsregio Groningen was logischerwijs niet op ingesteld op dit nieuwe gegeven en heeft een incidentenbestrijdingsplan opgesteld. Hierin zijn ze van o.a. het SodM-rapport uitgegeaan en hebben een scenario geschetst die nodig is om zich voor te bereiden. Een scenario dat erg realistisch is en spreekt over enkele doden en veel gewonden naast allerlei andere zaken zoals stroomuitval, paniek en branden.

Rechtvaardigen deze “enkele doden” ons spotje? Ja, want ieder slachtoffer is er één teveel. Ieder mens dat op welke wijze dan ook benadeeld wordt door de aarbevingen heeft recht van spreken. En dat doen Mieke, Willem en Rosa namens heel veel bewoners.

We hopen dat iedereen die zich serieus in de risico’s verdiept tot dezelfde conclusie komt: voorlopig is het hier echt nog niet veilig!