We zien onze premier tegenwoordig wekelijks tijdens de coronapersconferenties. En eerlijk is eerlijk, hij komt daadkrachtig en gedecideerd over. Het kabinet luistert goed naar de wetenschappers en deskundigen uit het Outbreak Management Team (OMT) en neemt bijna 1-op-1 de adviezen over, want “Volksgezondheid eerst en dan de rest!”
Dit zet ons Groningers toch wel aan het denken. We krabben ons twee keer achter de oren en denken aan alle rapporten en adviezen die al zijn geschreven door wetenschappers en deskundigen op het gebied van de aardbevingsproblematiek in relatie tot de gezondheid van de Groningers.
Onderzoeken tonen gezondheidsproblemen Groningers aan
Gronings Perspectief doet al sinds 2016 onderzoek naar de aardbevingsproblematiek. Uit meerdere onderzoeken komt kristalhelder naar voren dat de ramp in slow motion in Groningen een ontzettend grote weerslag heeft op de fysieke en geestelijke gezondheid van Groningers. Gevoelens van onveiligheid. De overlast van steeds opnieuw weer schade moeten melden en de bureaucratische molen die daarbij gaat draaien. En dan vaak ook nog de financiële vergoeding moeten aanvechten. Huizen die onder water staan vanwege de waardedaling leiden tot financiële problemen, welke weer tot stress en woede leiden. Die stress zorgt voor gezondheidsproblemen, met soms psychische problemen tot gevolg.
Nu hebben we het nog niet eens gehad over onze kinderen, waar ook een onderzoek naar is gedaan. Onze kinderen, de toekomst van deze regio en ook van Nederland, hebben in sommige gevallen last van nachtmerries, zindelijkheidsproblemen, concentratieproblemen, boosheid en psychosomatische klachten, zoals buik en hoofdpijn. Citaat van DR. Elianne Zijlstra, universitair docent en hoofdonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG):
“Ik had wel verwacht dat sommige kinderen last van de aardbevingen zouden hebben, maar niet dat de gaswinningsproblematiek zo diep ingrijpt in hun levens en dat ze geen vertrouwen hebben in de overheid.”
En toch, het lijkt alsof dit allemaal niet belangrijk is voor politiek Den Haag.
Wetenschappelijke aanbevelingen
In de rapporten staan aanbevelingen over hoe de overheid de Groningers een veilig en vooral gezond bestaan kan geven. Wat is dan de reden dat het kabinet deze aanbevelingen rondom de volksgezondheid en veiligheid in Groningen aan hun laars lapt? Waarom luistert men naar modellen die voornamelijk met data van één van de grootste belanghebbende partijen – de NAM – zijn ontwikkeld? Dit alles is niet van de laatste paar weken…. Deze kop-in-het-zand, oftewel struisvogelpolitiek is al van vele jaren. Waar blijft de daadkracht en gedecideerd handelen van de premier in dit grote dossier?
De vreselijke coronacrisis doet heel Nederland nadenken. Nadenken over de toekomst, hoe nu verder. Het zet ons ook aan het denken: doen wij Groningers er wel toe, of is het oh zo belangrijke gas onder onze voeten het enige wat Groningen op de kaart zet in politiek Den Haag?
Of zijn wij Groningers “de rest?” We mogen toch hopen van niet…..
Afbeelding van Harm Post (via Groningse Beelden Bewegen)