Praktische informatie bij vragen over schade door gaswinning

Heb je vragen over je schade- of versterkingsproces en weet je niet waar je terecht kunt? Hieronder staan antwoorden op veelgestelde vragen.

In het kort:

  • Wat moet ik doen als ik bang ben dat mijn huis niet meer veilig is?

    Heb je het idee dat je huis onveilig is door aardbevingen in Groningen? Meld dit dan direct bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) door melding te maken van een ‘Acuut Onveilig Situatie’ (AOS-melding).

    Een mogelijk acuut onveilige situatie melden

    Door het invullen van dit formulier kun je op de website van het IMG melding doen van een acuut onveilige situatie (AOS-melding).

    Lukt het niet om de AOS-melding via deze website te doen? Dan kun je het IMG ook bellen via 0800 – 4444 111. Ze zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met zaterdag, van 8.00 tot 17.30 uur.

    Procedure AOS-melding

    Nadat je een AOS-melding hebt gedaan neemt een medewerker van het IMG telefonisch contact met je op. Dan wordt er een afspraak ingepland om het huis te inspecteren, de afspraak zal binnen 48 uur na de melding plaatsvinden. Als blijkt dat de situatie onveilig is, worden er direct maatregelen genomen en wordt ook je gemeente ingelicht. Lees op de website van het IMG de uitgebreide beschrijving van de procedure.

  • Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb bij mijn schade- of versterkingsproces?

    Heb je hulp nodig bij je schadeproces of versterking? Of heb je een vraag over regelingen als de waardedalingsregeling of immateriële schade? Bij Stut-en-Steun krijg je gratis en onahankelijke hulp!

    welkom@stutensteun.nl050 – 2112044 | www.stutensteun.nl

    Voor wie is Stut-en-Steun er?

    Stut-en-Steun is er voor iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor. De medewerkers van Stut-en-Steun volgen alle ontwikkelingen op de voet en zijn dus op de hoogte van wijzigingen en aanpassingen in het proces. Je hoeft hierdoor niet alles zelf uit te vinden, Stut-en-Steun helpt je graag verder. Bovendien is de hulp gratis en geheel onafhankelijk! Per jaar worden honderden mensen geholpen. Neem snel contact op.

    Waar kan Stut-en-Steun mij bij helpen?

    Stut-en-Steun helpt je bij vragen over de versterking, schadeafhandeling of over bezwaar maken op je schaderapport. Van eenvoudige, praktische vragen tot complexe vragen: ze zijn er om samen met jou een oplossing te zoeken, ze staan aan jouw kant.

    Hulp kan bestaan uit het meekijken met je schadedossier, aanwezig te zijn tijdens belangrijke gesprekken en/ of door je mogelijkheden overzichtelijk op een rij te zetten.

    Hier staat een fictieve casus beschreven over hoe Stut-en-Steun je kan helpen, zodat je een idee hebt wat je kan verwachten.

  • Waar kan ik terecht als ik aardbevingsschade (mijnbouwschade) heb?

    Als je (vermoedelijk) mijnbouwschade (voorheen werd dit aardbevingsschade genoemd) hebt, dan kun je in aanmerking komen voor een schadevergoeding:

    Zodra er schade is ontstaan die mogelijk het gevolg is van gaswinning kun je dit telefonisch of via de website melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Het IMG, voorheen Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), handelt sinds 19 maart 2018 alle schademeldingen af.

    Let op: je kunt alleen schade melden die nog niet eerder gemeld is bij de NAM of het CVW en waarover nog niet is beslist (ongeacht of er een schadevergoeding werd toegekend of niet). Je kunt diezelfde schade dus niet opnieuw laten beoordelen door het IMG, ondanks dat er nu soepelere criteria worden gehanteerd dan indertijd. Wel kun je het melden als de schade is verergerd. Dan wordt er alleen naar het deel dat erbij gekomen is gekeken.

    Procedure melden mijnbouwschade

    Nadat je de schade hebt gemeld, ontvang je binnen een week een ontvangstbevestiging van het IMG. Daarna zal er contact opgenomen worden voor de schade-opname; er komt dan een expert bij je thuis om alle schades te documenteren. Nadat dit is gebeurd zal er een rapport worden opgesteld waarbij per schade wordt aangegeven of dit door de aardbevingen als gevolg van de gaswinning komt of niet. Ben je het niet eens met de conclusies in het adviesrapport? Dien dan een zienswijze in. Heb je hulp nodig bij het opstellen van een zienswijze? Vraag dan de onafhankelijke stichting Stut-en-Steun (zie ook de vraag hierboven ‘Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb bij mijn schade- of versterkingsproces?’). Op basis van het rapport en de zienswijze neemt het IMG een besluit. Je kunt in bezwaar gaan tegen het besluit. Ook daar kan Stut-en-Steun bij helpen.

    Op de website van het IMG staat uitgebreide informatie over de procedure. Alhoewel er niet staat dat je de mogelijkheid hebt om in bezwaar te gaan tegen het uiteindelijke besluit. Hoe je in bezwaar gaat, lees je hier.

    Inschakelen contra-expert

    Zeker bij bezwaar en beroep kan het belangrijk zijn een contra-expert in te schakelen. Deze kan het adviesrapport bouwkundig beoordelen.
    Er zijn veel bureaus die werken als contra-expert in Groningen, je hebt dus veel keus.
    Kijk echter altijd eerst op de websites voor informatie en de voorwaarden!

    Contra-experts waar de leden van GBB gemiddeld tevreden over zijn, zijn:

    Vergnes                           Leek                www.vergnes-expertise.nl
    Tandem                           Loppersum     www.tandemvormgeving.nl
    Mijnbouwadvies            Veendam        www.mijnbouwadvies.nl
    ASA-advies                      Beilen              www.asa-advies.nl
    Contra expertise buro   Wildervank     www.contraexpertiseburo.nl
    IDB Bouwadvies             Roden             www.idbbouwadvies.nl
    HBS Expertise                 Laren NH       www.hbs-expertise.nl
    Stucasso                         Uithuizen      info@stucasso.nl

  • Waar kan ik terecht als ik vragen over mijn versterking heb?

    Voor vragen over jouw versterking kun je het beste terecht bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Ook je gemeente kan vragen beantwoorden over de versterking.

    Weet je al of je huis versterkt wordt en heb je ondersteuning nodig bij je versterkingsproces? Neem dan contact op met de onafhankelijke stichting Stut-en-Steun (zie ook de vraag hierboven ‘Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb bij mijn schade- of versterkingsproces?’).

    Er is veel onduidelijkheid over versterking. Veel mensen weten niet precies waar ze aan toe zijn. Omdat er veel verschillende organisaties met versterking bezig zijn geweest, zoals de NAM, het CVW, en nu de NCG, en omdat de uitgangspunten van versterken steeds veranderen door het updaten van de zogenoemde NPR-norm, houdt versterking voor iedereen iets anders in. Voor de een geldt dat het huis gesloopt en opnieuw gebouwd moet worden, voor de ander worden er versterkingsmaatregelen in de huidige woning aangebracht en weer een ander komt niet in aanmerking voor versterken. Om meer duidelijkheid te scheppen sloten de zeven aardbevingsgemeenten en het Rijk in november 2020 een ‘bestuursakkoord’. Of het daadwerkelijk meer duidelijkheid biedt moet nog blijken.

    Wil je weten of jouw huis in aanmerking komt voor versterken? Neem dan contact op met de NCG: 088 – 041 44 77

  • Waar kan ik terecht als ik schade heb aan mijn bedrijf?

    Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) handelt schade als gevolg van gaswinning aan bedrijfspanden af. Niet alleen kom je in aanmerking voor een schadevergoeding voor fysieke schade (scheuren), ook bijkomende gemaakte kosten als hogere onkosten zoals personeelslasten, herinrichtingskosten, of deskundigenkosten of directe en indirecte omzetderving, bijvoorbeeld omdat je de zaak tijdelijk moet sluiten.

    Lees hier meer over schadevergoeding voor mkb-ers.

  • Wat kan ik doen als mijn vraag er niet bij staat?

    Staat je vraag er niet bij? Leden van de Groninger Bodem Beweging (GBB) kunnen telefonisch contact opnemen:

    op maandag van 14:00 tot 16:00 en
    op dinsdag van 19.30 tot 21.30
    op telefoonnummer 06 21 61 50 80.

    Mocht je een uitgebreider gesprek willen dan kan je telefonisch een afspraak inplannen om langs te komen op het kantoor van de Groninger Bodem Beweging.

    Het liefst ontvangen wij mail: contact@groninger-bodem-beweging.nl

    Ben je niet lid van de GBB? Je kunt hier lid worden. Ook kun je contact opnemen met Stut-en-Steun: welkom@stutensteun.nl050 – 2112044 | www.stutensteun.nl