Op zoek naar een leuke en informatieve route door Groningen? Hier vind je een autoroute, fietsroute en wandelroute door het aardbevingsgebied in Groningen. Speciaal door de Groninger Bodem Beweging samengesteld onder de noemer ‘scheuren door Groningen’.
Niet alleen kun je genieten van het prachtige Groninger land, ook leer je veel over de situatie in Groningen. Leuk om te doen tijdens je vakantie of weekendje weg in Groningen.
Waar scheur je langs? Route door Groningen
Zowel de auto, fiets- als wandelroute komen langs veel bezienswaardigheden in het aardbevingsgebied. De uitgebreide routebeschrijvingen op de routepagina’s bevatten veel informatie over wat je ziet. Zo kom je door het epicentrum van het aardbevingsgebied; gemeente Loppersum. Zie je o.a. een gaslocatie, huizen die versterkt (moeten) worden, wisselwoningen, verloren erfgoed, rijksmonumenten, monumentale kerken. En kom je door het prachtige Groninger land. Het is zijn afwisselende routes door zowel natuur als bebouwing. En heb je een dagje wandelen of fietsen gepland maar regent het? Dan kun je altijd nog de autoroute doen.
Rik Zaal over de routes:
Een erg goed idee van de onvolprezen Groninger Bodem Beweging om een aantal routes door het aardbevingsgebied voor te stellen aan reizigers die wel eens willen zien hoe het er bij staat in het zwaar getroffen Groninger land. En dan blijkt dat het niet alleen kommer en kwel is daar, maar dat er veel te genieten valt tussen de gestutte en gescheurde bouwwerken door. Van het landschap natuurlijk, dat ooit door schrijver Gerrit Krol als volgt is getypeerd: ‘Het landschap is rationeel en eentonig, doch van een adembenemende schoonheid.’ Maar ook van de grootste verzameling romaanse kerken van Europa. Kerken, die dankzij de Stichting Oude Groninger Kerken allemaal te bezichtigen zijn. Sommige zijn gewoon open, bij andere staat op de deur vermeld waar de bezoeker de sleutel kan halen.
Op de route per auto en fiets komen we de volgende kerken tegen: Loppersum, de bijzondere Petrus en Pauluskerk, die zowel romaanse, romano-gotische als gotische kenmerken heeft. Westeremden, een dertiende-eeuwse kerk die vooral binnen erg mooi is. Huizinge, de dertiende-eeuwse romano-gotische kerk, prachtig op een wierde gelegen. Kantens, de dertiende-eeuwse kerk met een bijzondere steunbeer. Middelstum, de grote, laatgotische Hippolytuskerk. En de romaanse kerk van Bierum.
Op de fiets- en wandelroute komen we ook nog de veertiende-eeuwse gotische Jacobuskerk in Zeerijp tegen. En bovendien de merkwaardige dertiende-eeuwse kerk met de losse toren in ’t Zandt, die van binnen erg mooi is.
De verschillende scheurroutes
Rondje gas geven: de autoroute
De bijna 120 kilometer lange rondrit begint en eindigt in Groningen. Uiteraard kun je op iedere plek van de route starten.
Breuklijnen route: de fietsroute
De fietsroute begint en eindigt op het station Loppersum, bij het kantoor van de Groninger Bodem Beweging. Het rondje is 37,6 kilometer dus zonder pauzes doe je er 2 uur over. Je fietst over twee ondergrondse breuklijnen. Bij deze breuklijnen vinden de zwaarste aardbevingen in het gebied plaats.
Verloren erfgoed route: de wandelroute
De naam zegt het al; je wandelt langs verloren erfgoed. Huizen die schitteren door afwezigheid. Gesloopt vanwege de schade. De wandelroute van 18,4 kilometer begint op het station in Loppersum en eindigt op het station Uithuizermeeden. Let op: je kunt vanaf Uithuizermeeden niet rechtstreeks met de trein naar Loppersum.
Waarom scheuren door Groningen?
Deze route is samengesteld door de vereniging Groninger Bodem Beweging (GBB). Wij representeren meer dan 4.000 huishoudens in het aardbevingsgebied en daarbuiten. Al meer dan tien jaar zetten we ons in voor gasgedupeerde Groningers. Dit doet wij door het voeren van juridische procedures, het overleggen met (lokale) overheid, het organiseren van acties, het lobbyen bij politici en door het algemeen bekendmaken van de problemen, in de media en daarbuiten. We hopen dat je van ons mooie en geliefde Groningen zult genieten, maar dat je ook meer inzicht krijgt in onze situatie. Daarom deze routes. Veel plezier gewenst!
Steun de Groningers. Word nu lid van de GBB voor slechts 10 euro per jaar!
Interessante links voor bij de aardbeving routes:
- Nieuwsgierig hoe het zit met aardbevingen bij jouw postcode? Vul hier je adres in en ontdek alle aardbevingen die daar hebben plaatsgevonden.
- Welk erfgoed is verloren gegaan of wordt bedreigd? Hier vind je alle adressen.
- Hier vind je allerlei actuele statistieken over gaswinning en de gevolgen daarvan.
- Facebookpagina van de Groninger Bodem Beweging
- Instagrampagina van de Groninger Bodem Beweging
- Twitterpagina van de Groninger Bodem Beweging
Niet op de route door Groningen, wel de moeite waard
Naast alle bezienswaardigheden in het aardbevingsgebied, hebben we ook onze leden en social media volgers gevraagd wat je moet zien als je door Groningen rijdt. Hieronder wat tips over wat je in Groningen gezien moet hebben:
- Borgweg te Lellens en de daaraan gelegen zaalkerk
- De Wedderwegkerk te Oude Pekela
-
Pierewietshoukje, bij Kroddeburen onder Ten Post. Daar loopt het laatste stukje originele onverharde Stadsweg. In de middeleeuwen was dit de belangrijkste weg tussen Groningen stad en Duitsland. Je kunt hier een hele mooie wandeling maken van ongeveer een uur. Hieraan ligt nog een oud borgterrein van Tammingahuizen, dit is met bronzen plaquettes aangegeven op dampalen. Langs de Stadsweg tussen Ten Boer en Kroddeburen is verder nog een mooi oud sluisje, Dijkhuisterklap en – verlaat. Verderop tegenover de boerderij De Graslanden ligt naast de weg nog een hele mooie hoge wierde
- Voor de getrainde fietser: de 85 kilometer lange fietsroute De Elf Bevingen Vijf Versterkingen Route langs de 11 epicentra van de aardbevingen van 3.0 of hoger
- De Siepco Stoommachine (“de Siep”) in het Hempflax-complex aan de H.Westerstraat 22 9665 AL Oude Pekela
- Niehove. Door Elsevier uitgeroepen als mooiste dorp van Nederland 2019. Een oud terpendorp, met een herstelde- maar opnieuw scheurende kerk en scheuren in bijna alle huizen.
- Wandelingen door Groningen: Wandelen door Groningen is lopen door het Antropoceen, het huidige tijdperk waarin de mens overal zijn vingerafdruk zet.
- De oude dorpskern Bedum met de drie torens. Alle drie vanuit de Grotestraat te bereiken en te bekijken. (Walfriduskerk, Maria ten Hemelopneming en Maranathakerk)
- Goede Herderkerk te Bedum
Zelf iets moois gezien of een route gedaan? Deel het op social media en tag de GBB!