Gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat de effecten en indirecte effecten van de aardbevingen gevolgen hebben voor de fysieke en geestelijke gezondheid van gedupeerden. Gevoelens van onveiligheid, de overlast van steeds opnieuw schade melden en vergoeding moeten bevechten, financiële problemen doordat het huis onder water staat vanwege schade en waardedaling leiden tot stress en woede en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen, met soms psychische gevolgen. Uit doorlopend onderzoek van Groningers Perspectief blijkt aantoonbaar dat de gezondheid van Groningers met gaswinningsschade vanaf 2021 duidelijk afneemt. Ook na de Parlementaire enquete aardgaswinning Groningen zien we nog geen verbetering. Ook is er sprake van verminderd vertrouwen in de Rijksoverheid.

De GBB wil de gezondheid benadrukt zien in de sociale agenda. Verruim financiering voor huisartsen, praktijkondersteuners en psychologen in de kern van het gebied, zodat hun diensten niet beperkt worden door regels van commerciële verzekeraars en goede zorg voor iedere gedupeerde in Groningen bereikbaar wordt.

Keep it simple! Al jarenlang worden er allerlei regelingen opgetuigd en wijzigingen aangebracht in de herstel- en versterkingsoperatie. Gedupeerden zien door het bomen het bos niet meer. Dossiers stapelen zich op. Dit zorgt voor stress. Het Rijk moet ervoor zorgen dat de herstel- en versterkingsoperatie simpel en overzichtelijk wordt voor Groningers.